DISTRIBUIȚI
Pixabay

Guvernul britanic a încercat marţi să minimalizeze un raport pesimist privind situaţia economică a ţării după ieşirea sa din Uniunea Europeană susceptibil să alimenteze percepţia că guvernul nu este suficient de pregătit, relatează AFP şi Reuters.

Articolul dezvăluit de Buzzfeed constituie o „interpretare selectivă a unei analize preliminare, o tentativă de a sabota ieşirea noastră din UE”, a declarat secretarul de stat pentru Brexit, Steve Baker, în cadrul unei audieri în parlament, conform agerpres.


Studiul, realizat pentru Ministerul britanic pentru Brexit, evaluează impactul pe care ar urma să îl aibă ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar asupra economiei ţării, evocând mai multe scenarii în acest sens.

Citește și : Donald Tusk a felicitat-o pe Viorica Dăncilă într-o scrisoare în care face referire la susţinerea valorilor europene şi la lupta împotriva corupţiei

Dacă Marea Britanie ar rămâne în cadrul pieţei unice europene, creşterea sa economică în următorii 15 ani va fi cu 2% sub nivelul din prezent, conchide studiul. În cazul unui acord global de liber schimb cu UE, creşterea britanică din aceeaşi perioadă ar fi cu 5% mai mică faţă de actualele previziuni, iar dacă Londra şi Bruxelles nu ajung la un acord şi se conformează regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, creşterea economiei britanice ar urma să scadă cu 8% în 15 ani, se arată în raport.

În toate cele trei scenarii, fiecare sector al economiei ar urma să fie afectat în mod negativ, cel mai mult având de suferit industria chimică, textilă, cea alimentară şi de maşini, dar şi comerţul, avertizează raportul.

Studiul „nu prevede rezultatul negocierilor pe care preferăm să le ducem la bun sfârşit”, şi anume „relaţia cea mai ambiţioasă posibil cu UE”, a spus Steve Baker.

Un purtător de cuvânt de la Downing Street a subliniat la rândul său că premierul Theresa May „a indicat că este vorba de o versiune iniţială neaprobată de miniştri”.

„Premierul a arătat cu claritate că nu vrem să obţinem un acord comercial cum ar fi cel cu Canada sau Norvegia, dorim un acord special care să ne asigure un parteneriat profund şi special cu Uniunea Europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Dezvăluirea raportului are loc într-un context în care Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului britanic, a început marţi dezbaterea proiectului de lege privind retragerea Marii Britanii din UE, document considerat crucial şi pe marginea căruia se anunţă discuţii aprinse.