DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul britanic a cerut marţi o anchetă independentă asupra evenimentelor de luni din Fâşia Gaza, unde aproape 60 de palestinieni au fost ucişi cu o zi de armata israeliană. Demersul, susţinut şi de guvernul german, intervine după ce Statele Unite au blocat luni adoptarea unui comunicat al Consiliului de Securitate al ONU, cerând o anchetă independentă, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Regatul Unit doreşte o anchetă independentă asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Alistair Burt, secretar de stat pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în timpul unei reuniuni în parlamentul britanic.


Citește și : Reacția Arabiei Saudite după mutarea ambasadei americane la Ierusalim

Aproape 60 de palestinieni au fost ucişi luni şi 2.400 răniţi de tirurile soldaţilor israelieni în Fâşia Gaza în ciocnirile şi manifestaţiile în masă împotriva inaugurării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, o promisiune a preşedintelui american Donald Trump.

„Noi regretăm profund amploarea recurgerii la gloanţe reale ieri”, a spus Burt, estimând că este „urgentă relansarea procesului de pace” în regiune.

„Toate circumstanţele în regiune pot constitui o oportunitate, chiar şi tragediile ca cele de ieri ar trebui să servească mai degrabă ca rampă de lansare a păcii decât să alimenteze noi confruntări”, a mai estimat el.

Secretarul de stat a criticat de asemenea mişcarea islamistă Hamas, care controlează Gaza şi este considerată o „organizaţie teroristă” de Marea Britanie, pentru „presiunea” exercitată asupra populaţiei pentru a-şi atinge scopurile.

Guvernul german, prin vocea purtătorului de cuvânt Steffen Seibert, s-a declarat marţi favorabil deschiderii unei anchete independente privind evenimentele din Fâşia Gaza, făcând Hamas responsabilă pentru ciocnirile sângeroase.

Citește și : Slovacia: Preşedintele Andrej Kiska nu va candida la viitoarele alegeri din 2019

Şi guvernul irlandez a cerut o „anchetă internaţională independentă (…) condusă de ONU” asupra acestor violenţe soldate cu victime şi l-a convocat pe ambasadorul Israelului la Dublin pentru a-şi exprima „stupoarea” şi „consternarea faţă de numărul de morţi şi răniţi”.

Liga Arabă a cerut procurorului Curţii Penale Internaţionale (ICC) să deschidă cu promptitudine o investigaţie asupra „crimelor ocupaţiei israeliene” împotriva palestinienilor.