DISTRIBUIȚI
AP

Marea Britanie este cea mai apropiată țară din emisfera nordică de a ieși din pandemia de Covid, a spus un expert pentru The Telegraph.

Profesorul David Heymann, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a sugerat într-un briefing online de la Chatham House că Regatul Unit preconizează că virusul va deveni endemic.


„În general, acum, țările pe care le cunoaștem cel mai bine în emisfera nordică au diferite stadii ale pandemiei. Și, probabil, în Marea Britanie, este cea mai apropiată țară de a fi în afara pandemiei – dacă nu cumva a ieșit din pandemie – și având boala la fel de endemică ca și celelalte patru coronavirusuri”, spune el.

Declaraţia vine după ce Nadhim Zahawi, ministrul Educației din UK, a cerut Regatului Unit să arate lumii cum să treacă de la pandemie la endemie.

„Sper că vom fi una dintre primele economii majore care să demonstreze lumii cum să treacă de la pandemie la endemie și apoi să ne ocupăm de asta, oricât de mult va rămâne cu noi, fie că sunt cinci, șase, șapte, 10 ani”, a spus Zahari.

Profesorul Heymann, fost director general adjunct al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru securitatea sănătății și mediu, a declarat că imunitatea populației este deja ridicată.

El a adăugat: „Aceasta înseamnă imunitate împotriva bolilor grave și moartea după infecție dacă cineva este vaccinat sau după reinfectare dacă cineva a mai avut o boală înainte. Și acea imunitate a populației pare să țină virusul și variantele sale la distanță, nu provoacă probleme grave, boală sau deces în țările în care imunitatea populației este ridicată.

„M-am uitat la cel mai recent raport ONS [Office for National Statistics] privind imunitatea populației și au estimat că aproximativ 95% din populația din Anglia și puțin mai puțin decât în ​​alte părți ale Regatului Unit are anticorpi împotriva infecției fie datorită vaccinării, fie trecerii prin boală.

„Și asta, așa cum am spus, ține virusul la distanță. Și acum funcționează mai mult ca un coronavirus endemic decât ca unul care este o pandemie”.

Profesorul Heymann a spus că mulți oameni care se îmbolnăvesc grav nu au avut o infecție anterioară și nici nu fuseseră vaccinați.

Întrebat dacă pandemia de Covid s-a încheiat la nivel global, el a spus că acest lucru nu va fi declarat „până când toate țările nu vor finaliza ceea ce trebuie să facă pentru ca acest virus să fie mai îmblânzit și să devină endemic”.

Filiala europeană a OMS a spus că varianta omicron reprezintă un „nou mare val” pentru Europa, deoarece prognozele sugerau că peste 50% dintre oameni vor fi infectați în următoarele șase până la opt săptămâni.

Dr. Hans Henri Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a spus că oamenii ar trebui să facă „tot ce este posibil pentru a nu se infecta în primul rând”.