DISTRIBUIȚI

Marea Britanie este aproape de a ajunge în weekend la un acord cu Uniunea Europeană în privinţa vaccinurilor împotriva COVID-19, care va elimina riscul ca blocul comunitar să oprească livrările, a relatat sâmbătă The Times, citat de Reuters, potrivit agerpres.  

Conform acordului, UE va renunţa la ameninţarea de a interzice exporturile de vaccinuri Pfizer-BioNTech către Marea Britanie, a adăugat cotidianul.


Citește și : Carantină OBLIGATORIE la hotel pentru toţi cei care ajung în Irlanda din ‘ţările roşii’

În schimb, guvernul britanic va accepta să renunţe la unele dintre livrările pe termen lung cu vaccinul Oxford-AstraZeneca pe care trebuia să le primească din Olanda, a precizat The Times.

Vineri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat centrul de producţie de la Halix, în Olanda, unde este produs vaccinul AstraZeneca şi un centru de producţie a serului BioNTech/Pfizer la Marburg, în Germania.

Unda verde dată de UE acestor centre de producţie survine în contextul în care Bruxellesul se bazează pe ele pentru a creşte livrările în al doilea trimestru şi pentru a accelera ritmul lent de vaccinare din blocul comunitar.

Livrările cu probleme de vaccinuri în UE au dus la o dispută cu Marea Britanie, care a importat 21 de milioane de doze produse în UE, potrivit unui oficial european. Marea Britanie spune că s-a descurcat mai bine negociind cu producătorii şi organizând lanţurile de aprovizionare.

Citește și : O singură doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19

UE spune că Marea Britanie ar trebui să ajute mai mult, în special prin a acoperi deficitul din livrările stabilite prin contracte cu vaccinul AstraZeneca.

Bruxellesul şi Londra au încercat miercuri să aplaneze tensiunile, spunând că lucrează să se ajunge la o situaţie benefică pentru ambele părţi şi să se extindă livrările de vaccinuri „pentru toţi cetăţenii noştri”