DISTRIBUIȚI
www.alaraby.co.uk

Patru atacuri teroriste ale extremei-drepte au fost dejucate anul trecut în Regatul Unit, a dezvăluit şeful contraterorismului britanic, potrivit AFP, transmite agerpres.

Mark Rowley, comisar-adjunct al Scotland Yard, a calificat ameninţarea teroristă de extremă-dreapta ca fiind „organizată” şi „semnificativă”, într-un discurs susţinut luni seară în faţa unui grup de reflecţie.


Citeşte şi: Un înalt oficial britanic dă asigurări românilor din UK: ‘Drepturile vă vor fi respectate!’

Autorităţile sunt îngrijorate de ameninţarea teroristă de extremă-dreapta, în special după asasinarea deputatei Jo Cox în iunie 2016 şi atacul din apropierea unei moschei din Finsbury Park la Londra un an mai târziu.

Modul în care terorismul de extremă-dreapta şi terorismul islamic se amplifică şi se hrănesc unul din altul este „extrem de îngrijorător”, a subliniat Rowley.

În afară de cele cinci atentate care au lovit Marea Britanie anul trecut, poliţia a dejucat zece comploturi de natură islamistă după atacul de la Westminster din martie 2017 şi patru alte comploturi inspirate de extrema-dreapta, a dezvăluit Mark Rowley, fără a oferi mai multe detalii.

Potrivit acestuia, este important ca aceste cifre să fie făcute publice, pentru „a ilustra creştere terorismului de dreapta”.

Ameninţarea teroristă globală este „considerabilă”, cu peste 600 de anchete teroriste în desfăşurare, care vizează 3.000 de persoane, a declarat Rowley, care se va retrage din poliţia luna viitoare.

Citeşte şi: Incendiu puternic în capitala Georgiei

Potrivit şefului contraterorismului, părinţilor extremişti ar trebui să li se retragă custodia copiilor, aşa cum se întâmplă cu părinţii pedofili, spunând că în ambele cazuri copiii sunt expuşi la „medii perverse”.

Deputata Jo Cox a fost asasinată cu puţin timp înainte de referendumul privind menţinerea Marii Britanii în UE, de un simpatizant neonazist care a strigat în mai multe rânduri ‘Britain first’ (‘Marea Britanie pe primul loc’).

Autorul atacului de la Finsbury Park, Darren Osborne, tatăl a patru copii, a devenit obsedat de musulmani şi s-a radicalizat în săptămânile de dinainte de atac.

Potrivit lui Mark Rowley, opinia publică ar trebuie să fie „extrem de preocupată” de grupul ‘National Action’, primul grup de extremă-dreapta interzis pe baza legilor antiteroriste şi pe care el l-a descris drept „o organizaţie teroristă neonazistă şi care susţine supremaţia albilor”.