DISTRIBUIȚI

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat că poziţia privind tranziţia post-Brexit decisă luni de miniştrii afacerilor europene, reuniţi la Bruxelles în Consiliul Afaceri Generale, este ‘bine aliniată’ planurilor guvernului de la Londra privind această tranziţie, informează agenţia EFE.

‘Suntem mulţumiţi de faptul că UE şi-a stabilit poziţia, care este bine aliniată propunerii făcute de premierul May în discursul de la Florenţa’, din septembrie 2017, a menţionat purtătorul de cuvânt, conform agerpres.


Theresa May a cerut în acel discurs o tranziţie de doi ani de la data efectivă a Brexitului (29 martie 2019), pentru ca mediul de afaceri să se poată adapta schimbărilor generate de ieşirea din blocul comunitar.

Citește și : Automatizarea și globalizarea sunt o amenințare a locurilor de muncă (raport)

Statele UE au decis luni să accepte o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, cu trei luni mai puţin decât ceruse premierul britanic. Totuşi, vicepremierul bulgar Ekaterina Zaharieva, a cărei ţară asigură preşedinţia Consiliului UE, a declarat că există o anumită ‘flexibilitate’ privind durata acestei perioade, astfel că ea ar putea fi extinsă dacă până la 31 decembrie 2020 nu se ajunge la un acord privind relaţiile viitoare dintre UE şi Marea Britanie.

Pe de altă parte, conform poziţiei Consiliul Afaceri Generale al UE, în această perioadă de tranziţie Marea Britanie va trebui să aplice toate reglementările europene, ‘ca şi când ar fi în continuare stat membru’, precum şi să accepte autoritatea instanţelor de control europene, inclusiv cea a Curţii de Justiţie a UE, dar fără a avea drept de vot în instituţiile europene.