DISTRIBUIȚI

Guvernul britanic a cerut sâmbătă Franţei măsuri mai dure în lupta împotriva traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii efectuate de migranţi la bordul unor mici ambarcaţiuni, considerând că nivelul acestora este „inacceptabil”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Nouăzeci şi şase de migranţi au fost interceptaţi vineri de poliţie la frontieră, potrivit autorităţilor britanice. Cu o zi înainte, 202 migranţi au reuşit să ajungă pe coastele engleze la bordul a 20 de ambarcaţiuni, un record într-o singură zi.


Citește și : Cel puţin zece civili ucişi într-un atac atribuit jihadiștilor în vestul Ciadului

Potrivit unui comunicat al agenţiei britanice de presă Press Association (PA), peste 1.000 de migranţi au reuşit să traverseze strâmtoarea, una dintre cele mai frecventate din lume, doar în luna iulie.

Cel puţin 682 de migranţi au fost interceptaţi de autorităţile franceze după ce au încercat să traverseze Canalul Mânecii folosind bărci improvizate sau înot începând de la 1 ianuarie, potrivit unui bilanţ al AFP.

„Numărul de traversări la bordul unor mici ambarcaţiuni pe care îl vedem din Franţa este inacceptabil”, a declarat sâmbătă secretarul de stat pentru imigraţie Chris Philp, subliniind că „migranţii continuă să ajungă în Calais pentru a face traversarea”.

„Francezii trebuie să ia măsuri mai puternice”, a adăugat Philp, estimând că „interceptările pe mare şi retururile directe de ambarcaţiuni” trebuie puse în aplicare.

Citește și : Grecia prelungește până la sfârşitul lunii august măsurile de izolare în taberele de migranţi

Această poziţie a fost exprimată direct francezilor de ministrul de interne Priti Patel, care s-a întâlnit recent cu omologul său Gerald Darmanin pentru a implementa o „celulă de informaţii franco-britanică” pentru combaterea contrabandiştilor.

În Franţa, 58 de migranţi, dintre care opt copii şi trei persoane cu dizabilităţi, au fost salvaţi vineri în timp ce încercau să traverseze, potrivit autorităţilor maritime locale franceze.