DISTRIBUIȚI
The Independent

Miniştrii de interne din Marea Britanie, Belgia, Franţa, Germania şi Olanda au convenit joi asupra unor planuri de a-şi spori cooperarea pentru a contracara migraţia ilegală în Europa şi pentru a încerca să-i oprească pe traficanţii care transportă ilegal persoane prin Canalul Mânecii, potrivit Reuters, scrie agerpres

Ministrul britanic de Interne, Suella Braverman, s-a întâlnit la Bruxelles cu omologii săi din grupul ţărilor nordice, numit Grupul Calais, pentru a discuta despre migraţie.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Numărul migranţilor care ajung ilegal în Anglia cu mici ambarcaţiuni a crescut la un nivel record, de peste 40.000, în acest an, relansând un subiect care în trecut a provocat dispute amare între Marea Britanie şi vecinii săi europeni, în special Franţa.

Marea Britanie şi Franţa au convenit în noiembrie asupra unui acord de 72,2 milioane de euro menit să oprească fluxul de ambarcaţiuni mici prin Canalul Mânecii, o călătorie periculoasă pe coridoare navigabile aglomerate, iar Suella Braverman a precizat că înţelegerea de joi s-a bazat pe acea convenţie.

„Ţările din Europa trebuie să colaboreze strâns pentru a combate migraţia ilegală şi pentru a-i opri pe traficanţii de persoane înainte ca aceste probleme să ajungă la graniţele noastre”, a precizat ministrul britanic într-un comunicat.

„Grupul Calais a avut astăzi (joi – n.r.) discuţii constructive despre găsirea de soluţii în beneficiul ţărilor noastre şi pentru a garanta că răufăcătorii care profită de mizeria umană sunt luaţi ca ţintă şi aduşi rapid în faţa justiţiei”, a adăugat ea.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

Miniştrii au convenit de asemenea să sprijine un acord de lucru între Marea Britanie şi agenţia pentru protecţia frontierelor UE, Frontex, în încercarea de a reduce numărul de sosiri prin a le permite ţărilor să îmbunătăţească înregistrarea migranţilor ilegali şi să asigure proceduri mai rapide de azil şi de expulzare.

Frontex se concentrează în special pe combaterea migraţiei din ţările din Balcanii de Vest, se adaugă în comunicat, un subiect de maxim interes pentru Marea Britanie dat fiind faptul că albanezii au reprezentat 42% dintre persoanele care au ajuns cu ambarcaţiuni mici din mai până în septembrie.