DISTRIBUIȚI

Marea Britanie a anunţat luni un plan pentru combaterea activităţilor ostile ale altor state, introducând un proiect de lege care le oferă serviciilor de securitate şi autorităţilor de aplicare a legii noi prerogative pentru a contracara ameninţările tot mai puternice, relatează Reuters, potrivit agerpres

Proiectul de lege va revizui legislaţia pentru a o aduce la nevoile prezentului, actualizând actele vechi privind secretele oficiale, unele datând din urmă cu peste o sută de ani, astfel încât să devină relevante pentru ameninţările din epoca războaielor cibernetice, a precizat guvernul.


Citește și : Toți australienii trebuie să fie vaccinați până la sfârșitul anului

Şefii spionajului britanic spun că atât China cât şi Rusia au încercat să sustragă date comerciale sensibile şi informaţii privind proprietatea intelectuală, dar şi să se amestece în politică. De asemenea, agenţi ruşi sunt acuzaţi că au comis atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii în 2018.

Legea privind trădarea ar putea fi totodată revizuită, în contextul în care Londra vrea să combate spionajul susţinut de alte state, conform unui document care a însoţit discursul de marţi din parlament al reginei Elisabeta a II-a.

Citește și : Regina Elisabeta a II-a și-a reluat atribuțiile oficiale! A ținut discursul de deschidere a parlamentului britanic – VIDEO

„Luăm de asemenea în considerare dacă e nevoie să incriminăm alte activităţi dăunătoare desfăşurate de state sau în numele lor, inclusiv posibilitatea de a actualiza legile privind trădarea”, se arată în document.

Va fi de asemenea creată o Schemă privind înregistrarea influenţei străine, pentru a combate spionajul, amestecul străin şi pentru a proteja mai bine cercetarea ştiinţifică, se mai menţionează în document.