DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Ministerul britanic de externe a anunţat sâmbătă că ”anticipase” măsurile de retorsiune luate de către Moscova, drept represalii în scandalul provocat de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, şi că, pentru săptămâna viitoare, este prevăzută o reuniune a Consiliului securităţii naţionale, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Noi anticipasem un răspuns de acest fel”, a anunţat un purtător de cuvânt al Foreign Office-ului (Ministerul britanic de Externe). ”Consiliul securităţii naţionale se va întruni la începutul săptămânii viitoare pentru a reflecta la viitoarele etape”, a adăugat el.


Citește și : Mexic : Cartelurile drogurilor încearcă să influenţeze alegerile din iulie (Alfonso Navarrete)

În opinia purtătorului de cuvânt, ”răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele: tentativa de asasinare a două persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu există nici o altă concluzie decât cea a culpabilităţii statului rus”.

Blamând Rusia pentru ”încălcarea flagrantă a dreptului internaţional”, el a admis totuşi că ”nu este în interesul naţional” al Marii Britanii ”de a rupe orice dialog” între cele două ţări.

Cu câteva ora mai înainte, Moscova, care l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a anunţat expulzarea iminentă a 23 de diplomaţi britanici şi încetarea activităţilor institutului British Council în Rusia, ca răspuns la ”acuzaţiile, nefondate, referitoare la incidentul din 4 martie”, lansate de Londra.

Aceste decizii survin ca urmare a sancţiunilor anunţate miercuri de către premierul britanic, Theresa May, care a făcut vinovată Rusia de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (Anglia), cele două persoane fiind spitalizate în continuare în stare critică.

Şefa guvernului britanic a ordonat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, o măsură inedită de la încheierea Războiului Rece, şi îngheţarea contactelor bilaterale cu Rusia.

Moscova a negat de la început că a comandat acest atac, comis cu un agent neurotoxic Noviciok, pe care, potrivit unuia dintre inventatorii săi care trăieşte acum în SUA, doar Rusia este capabilă să-l producă.

Citește și : Franţa, Germania și Marea Britanie propun noi sancţiuni vizând Iranul