DISTRIBUIȚI

Marea Britanie va contribui cu 15 milioane de lire la întărirea apărării statelor din Commonwealth în faţa atacurilor informatice lansate de state ostile şi grupări criminale, informează miercuri Press Association, potrivit agerpres.

Premierul britanic Theresa May a făcut anunţul în acest sens la începutul reuniunii de la Londra a şefilor de guverne din Commonwealth, organizaţie ce regrupează teritorii ale fostului imperiu britanic.


Citeşte şi: Poliţia germană ‘ia la puricat’ mafia thailandeză. Operaţiune de amploare pentru combaterea prostituţiei

Din cele 15 milioane de lire, 5,5 milioane vor fi rezervate statelor cu venituri scăzute şi medii pentru a face evaluări ale capacităţilor digitale naţionale înainte de următoarea reuniune similară, prevăzută pentru 2020.

Decizia vine după ce luni Marea Britanie şi SUA au lansat o alertă comună fără precedent privind atacuri cibernetice susţinute de Rusia care ar fi avut ca obiectiv infectarea routerelor unor agenţii şi guverne din întreaga lume, aminteşte PA.

„Securitatea cibernetică ne priveşte pe toţi, criminalitatea online nu ţine cont de frontiere. I-am invitat pe liderii din Commonwealth să ia măsuri şi să acţioneze împreună pentru a contracara această ameninţare”, a declarat Theresa May.

Premierul britanic avea prevăzută pentru miercuri o reuniune cu omologii săi australian Malcolm Turnbull, neozeelandez Jacinda Ardern şi canadian Justin Trudeau – ţări care fac parte, alături de SUA, din aşa-numitul grup „Five Eyes” pentru cooperare în sfera informaţiilor. 

Citeşte şi: Primul succes al lui Mike Pompeo. Noul ‘cârmaci’ al diplomaţiei americane s-a întâlnit cu Kim Jong Un (WP)