DISTRIBUIȚI

Autorităţile britanice au declarat luni că Regatul Unit a primit 21 de copii ucraineni bolnavi de cancer pentru continuarea tratamentului întrerupt de invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce guvernul de la Londra face apel la britanici să primească în casele lor refugiaţi ucraineni, informează AFP, potrivit agerpres.

Copiii şi familiile lor au sosit din Polonia duminică seara şi vor fi trimişi la diferite spitale publice britanice (din reţeaua NHS) pentru tratament gratuit.


Citeşte şi: Coaliţia de stânga câştigă alegerile din Columbia – Black News

Duminică, „am primit 21 de copii ucraineni foarte bolnavi de cancer. Sunt toţi copii nevinovaţi forţaţi să îşi părăsească casele din cauza invaziei Rusiei”, a declarat luni ministrul sănătăţii, Sajid Javid, la Sky News.

Copii au primit o viză de şase luni, dar vor putea rămâne „atât timp cât va fi necesar”, a adăugat el.

Această iniţiativă vine în contextul în care Regatul Unit, criticat pentru lentoarea şi reticenţa de care a dat dovadă până acum în a primi ucraineni după invazia rusă, a lansat luni un nou program care permite britanicilor să găzduiască în casele lor refugiaţi.

Programul, denumit „Homes for Ukraine” („Case pentru Ucraina”), va oferi locuinţe pentru „zeci de mii” de persoane care vor avea acces la piaţa muncii, la securitate socială şi la educaţie, chiar dacă nu au legături de familie în Regatul Unit, a declarat duminică ministrul britanic pentru locuinţe, Michael Gove.

Persoanele care decid să primească în casele lor refugiaţi ucraineni vor primi 350 de lire sterline (418 euro) pe lună şi vor trebui să se angajeze să îi găzduiască pe aceştia timp de cel puţin şase luni.

Pentru a face acest lucru, britanicii trebuie să intre în contact cu ucraineni prin intermediul reţelelor de socializare sau al asociaţiilor şi să se înregistreze pe o platformă care va fi operaţională începând de luni.

Citeşte şi: Rusia, FORŢATĂ să plătească în ruble datoria externă – Black News

Ucrainenii care doresc să călătorească în Regatul Unit vor avea în continuare nevoie de viză, dar procedura de obţinere a acesteia a fost simplificată.

Potrivit guvernului britanic, circa 3.000 de vize pentru Regatul Unit au fost acordate ucrainenilor, însă liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, susţine că Marea Britanie nu face suficient în comparaţie cu vecinii săi europeni.