DISTRIBUIȚI
123RF.com

Marea Britanie a plătit deja Rwandei 120 de milioane de lire sterline pentru a primi migranţi care încearcă să intre ilegal în Regatul Unit în pofida faptului că acordul nu a putut fi pus în practică până acum din cauza contestaţiilor în instanţă, relatează vineri DPA, potrivit agerpres

Oficiali ai statului din estul Africii au confirmat că au primit întreaga plată iniţială prevăzută de acordul semnat în aprilie.


Citește și : Ucraina ignoră Rusia şi anunţă că va semna un acord pentru cereale doar cu ONU şi cu Turcia

Luna trecută, Downing Street a recunoscut că au fost plătiţi o parte din bani dar a refuzat să spună cât de mulţi sau când s-a întâmplat acest lucru, afirmând că informaţia este „confidenţială”.

Primul zbor cu deportaţi a fost oprit în iunie din cauza contestaţiilor în instanţă şi o altă tentativă nu a fost încă programată.

Întrebată de jurnalişti câţi bani a plătit deja Marea Britanie, purtătoarea de cuvânt a guvernului din Rwanda, Yolande Makolo, a spus: „A existat un transfer iniţial de 120 de milioane de lire sterline. Suma a fost plătită şi folosim deja fondurile pentru a ne pregăti”.

Rwanda rămâne „dedicată” parteneriatului, a adăugat ea.

Mai mulţi solicitanţi de azil, precum şi organizaţii caritabile ca Detention Action, Care4Calais şi Asylum Aid contestă legalitatea politicii Home Office, următoarele audieri la tribunal urmând să aibă loc în septembrie şi octombrie.

Actualele procese de pe rolul instanţelor lasă să se întrevadă că un nou zbor nu va fi încercat până la iarnă.

Citește și : A cincea execuţie pentru trafic de droguri în Singapore

Unii migranţi care urmau să fie deportaţi în Rwanda au fost deja eliberaţi din detenţie întrucât, până acum, nu se ştie când va avea loc un nou zbor.

Anterior în cursul acestei săptămâni Comisia pentru afaceri interne din Camera Comunelor a arătat că „nu există dovezi” care să indice că politica în cauză este un factor de descurajare. De când ministrul de interne Priti Patel a semnat acordul, peste 1.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii.