DISTRIBUIȚI
afp

Marea Britanie a încheiat acorduri comerciale post-Brexit cu Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, au anunţat vineri guvernele acestor ţări, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

După ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană anul trecut şi încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, relaţiile comerciale ale acestei ţări cu respectivele trei state nemembre ale UE, dar care fac parte din Spaţiul Economic European (SEE), s-au efectuat în baza unor aranjamente provizorii.


Citeşte şi: Washingtonul promite să susţină Israelul ‘INDIFERENT de guvern’ – Black News

”Acordul de astăzi va da un impuls major comerţului nostru cu Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, sporind o relaţie economică ce valorează deja 21,6 miliarde de lire sterline (30,5 miliarde de dolari), susţinând în acelaşi timp locurile de muncă şi prosperitatea tuturor celor patru naţiuni”, a declarat ministrul britanic pentru comerţ internaţional, Liz Truss.

La rândul său, premierul norvegian Erna Solberg a subliniat despre acordul comercial încheiat cu Marea Britanie că acesta ”va permite creşterea schimburilor comerciale pentru ambele ţări”, amintind că valoarea acestora a fost anul trecut de 28,81 de miliarde de dolari.

Citeşte şi: Iranul NU mai are drept de vot la Adunarea Generală a ONU – Black News

”Un nou acord de comerţ liber cu Marea Britanie a fost o prioritate în mandatul meu de ministru şi va fi crucial deopotrivă pentru companiile islandeze şi consumatori”, a spus la rândul său ministrul islandez de externe Gudlaugur Thor Thordarson.

Marea Britanie este aşteptată să anunţe luna aceasta încheierea de asemenea a unui acord comercial cu Australia, în timp ce urmăreşte şi aderarea la acordul comercial trans-Pacific. Politica comercială a guvernului de la Londra după ieşirea din UE este axată pe deschiderea către toate zonele lumii, cu accent pe relaţiile cu economiile în creştere din regiunea Asia-Pacific.