DISTRIBUIȚI
tass

Poliţia rusă a arestat marţi în jur de zece manifestanţi care se opuneau construirii într-un parc din Ekaterinburg, în regiunea Ural, a unei catedrale a puternicei Biserici Ortodoxe Ruse, la o zi după ciocniri între protestatari şi forţele venite să-i disipeze, informează AFP, potrivit agerpres.

Mai multe sute de militanţi s-au reunit marţi seara la faţa locului, apărat de zeci de poliţişti, printre care forţe antirevoltă, potrivit unei jurnaliste AFP care a asistat la arestări în forţă.


Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

Autorităţile locale, citate de agenţia Interfax, au anunţat că au arestat manifestanţi.

Deja luni seara, în jur de 2.000 de persoane s-au adunat la locul desemnat pentru construirea acestui edificiu religios. Potrivit mass-media locale, descoperirea unei împrejmuiri în acest loc situat în centrul oraşului a determinat sute de persoane să formeze un lanţ uman în jurul acesteia. Apoi, ei au dărâmat-o, înainte de a se confrunta cu agenţi de pază, printre care un grup de boxeri având legături cu unul dintre oligarhii care finanţează proiectul.

„Pentru a construi catedrala, ei vor să distrugă parcul, care este unul dintre locurile preferate ale localnicilor”, a afirmat un grup de militanţi pe site-ul lor de internet.

Tensiuni au izbucnit de mai multe ori în ultimii ani din cauza unor proiecte pentru construirea de noi biserici sau transferarea de clădiri către Patriarhia Ortodoxă Rusă, care are o influenţă considerabilă. Biserica susţine că noile locuri de cult sunt necesare după ce multe dintre ele au fost distruse în perioada sovietică.

La Ekaterinburg, un combatant MMA (arte marţiale mixte), Ivan Ştîrkov, supranumit „Ural Hulk”, a fost văzut luni seara printre gărzile care apărau viitorul şantier. El conduce o şcoală de box locală sponsorizată de Igor Altuşkin, miliardar ce finanţează catedrala.

Citește și : SUA avertizează UE să-şi regândească demersurile de a pune în comun iniţiative în domeniul apărării

Dioceza din Ekaterinburg, oraşul unde au fost executaţi ţarul Nicolai al II-lea şi familia sa, a subliniat că această construcţie este legală şi că finalizarea şantierului, prevăzută pentru 2023, va fi „un eveniment istoric”.

Edificiul, care ar urma să atingă 66 de metri şi să poată primi până la 2.500 de enoriaşi, este reproducerea unei catedrale distruse de autorităţile sovietice în Ekaterinburg, în 1930.

Mai multe încercări de a construi o nouă catedrală în parcurile din oraş au eşuat în trecut în urma opoziţiei din partea locuitorilor.