DISTRIBUIȚI
News in 24 english

Mii de manifestanţi au coborât sâmbătă în străzile mai multor oraşe din Europa şi în Tunisia în semn de solidaritate cu palestinienii pe fondul violenţelor în curs de desfăşurare între militanţi palestinieni şi Israel, relatează AFP, potrivit agerpres

În Franţa, manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe, inclusiv la Paris, unde ele fuseseră interzise de autorităţi evocând evenimentele din 2014 când un marş propalestinian degenerase în violenţe urbane.


Citește și : Statele Unite depun eforturi pentru încetarea confruntărilor dintre Israel şi Hamas

Poliţiştii au aplicat în capitala franceză consemnele de „dispersare sistematică şi imediată” a manifestanţilor care încercau să se regrupeze, utilizând tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Potrivit jurnaliştilor, confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc în cursul după-amiezii în cartierul popular Barbes din nordul Parisului.

„Palestina va trăi! Palestina va învinge!” se putea auzi. Pe bulevardul Barbes, un grup de 100 de persoane scandau „Israel asasin!”. Drapele palestiniene erau agitate sau purtate pe umeri.

„Franţa este singura ţară democrată care a interzis aceste manifestaţii”, au protestat avocaţii Asociaţiei palestinienilor din Ile-de-France.

La Londra, mii de persoane au manifestat în centrul oraşului, cerând guvernului britanic să intervină pentru a face să înceteze operaţiunea militară israeliană.

În Germania, mii de persoane au răspuns apelului unor colective propalestiniene şi au manifestat la Berlin şi în alte oraşe.

În capitala ţării, trei manifestaţii au fost autorizate pentru sâmbătă, dintre care două în cartierul popular Neukölln, în sudul oraşului.

Având cuvântul de ordine „Marş al poporului palestinian pentu libertate şi revenire”, mii de persoane s-au adunat în Hermannplatz, piaţa centrală a cartierului, agitând drapele turceşti şi palestiniene, precum şi pancarte care invitau la „boicotarea Israelului”.

Manifestanţii scandau „Eliberaţi Gaza!”, „Salvaţi Sheikh Jarrah’!”, cartier din Ierusalimul de Est, unde familii palestiniene sunt ameninţate cu evacuarea de colonişti israelieni.

La Madrid, circa 2.500 de persoane au defilat în linişte. „Tăcerea unora este suferinţa altora”, „Ierusalimul – capitala eternă a Palestinei!”, se putea citi pe bannere şi pancarte agitate de manifestanţi.

„Acesta nu este un război, este un genocid!”, scandau ei îndreptându-se dinspre gara Atocha spre piaţa Puerta del Sol.

„Ei sunt pe cale să ne masacreze. Suntem într-o situaţie în care Naqba („catastrofa”, în arabă) se desfăşoară în plin secol XXI”, a declarat pentru AFP Amira Cheikh-Ali, 37 de ani, fiica unor refugiaţi palestinieni, referindu-se la acest termen utilizat pentru a desemna exodul palestinienilor după crearea statului Israel în mai 1948.

La Varşovia, circa 300 de persoane, în principal palestinieni stabiliţi în Polonia, au manifestat în faţa Ambasadei Israelului. Cu drapele palestiniene în mână, ei agitat pancarte cu înscrisul „Stop holocaustului palestinienilor!” şi „Ierusalim – capitala Palestinei!”, scandând sloganuri în favoarea „Palestinei libere”.

Citește și : Peste 2.000 de rachete, lansate din Fâşia Gaza

În Tunisia, manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe. Sute de manifestanţi înfăşuraţi în drapele palestiniene s-au adunat în centrul Tunisului, defilând apoi pe bulevardul Habib Bourguiba, sub supravegherea poliţiei.

Printre sloganurile manifestanţilor, care au încălcat izolarea în vigoare până duminică, se putea auzi:”Tunisieni şi tunisiene susţineţi Palestina!” şi „Poporul vrea să incrimineze normalizarea cu Israelul!”.