DISTRIBUIȚI
Toronto Star

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă la Montreal în semn de solidaritate cu populaţia palestiniană pentru a cere „eliberarea Palestinei” şi pentru a denunţa „crimele de război” comise de Israelul în Gaza, transmite AFP, potrivit agerpres.  

„Ierusalimul aparţine palestinienilor” se putea citi pe un banner la un miting organizat într-o piaţă din centrul oraşului, în timp ce protestatarii scandau „Palestina liberă” sau „Israel terorist”.


Citește și : Franţa a depăşit pragul de 20 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin

O demonstraţie a avut loc puţin mai devreme în faţa consulatului general al Israelului, situat în partea de vest a metropolei din Quebec.

Protestatarii care purtau pancarte în care acuzau Israelul că încalcă legislaţia internaţională sau solicitau statului evreu să „nu mai ucidă copii” s-au alăturat ulterior mitingului din centrul Montrealului, la care au participat câteva mii de protestatari.

Cu excepţia unei vitrine sparte, urmată de arestarea persoanei responsabile, manifestaţia din faţa consulatului s-a desfăşurat calm, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.

O caravană de maşini cu steaguri palestiniene fluturânde şi claxonând a traversat oraşul Montreal spre prânz, în drum spre vestul oraşului unde se află consulatul israelian.

Tot sâmbătă a avut loc o demonstraţie şi în capitala federală Ottawa, manifestanţii cerând în special o intervenţie a comunităţii internaţionale în favoarea palestinienilor.

Un alt protest era programat sâmbătă seara la Toronto, metropola economică a Canadei.

În fiecare an, pe data de 15 mai, palestinienii comemorează Nakba (catastrofa), ziua creării Israelului în 1948, moment care a însemnat un exod pentru sute de mii dintre ei.

Citește și : Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se teme că atitudinea Israelului ‘favorizează extremismul’

Anul acesta, comemorarea acestui eveniment are loc pe fondul unei creşteri a violenţei dintre Israel şi militanţii Hamas şi ai altor grupări armate din Gaza.

De la începerea operaţiunii israeliene luni, cea mai amplă după războiul din 2014 cu Hamas, peste 150 de persoane, dintre care majoritatea palestinieni, au fost ucişi.