DISTRIBUIȚI
twitter

Mai multe sute de kurzi şi simpatizanţi ai acestora au manifestat sâmbătă la Paris pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de kurzii din Siria şi a le cere statelor europene să adopte „sancţiuni concrete” împotriva Turciei, pentru ca ea să renunţe la operaţiunea sa în nord-estul Siriei, informează AFP, potrivit agerpres.

Acompaniaţi de un concert live de muzică tradiţională kurdă, manifestanţii – 5.000 potrivit organizatorilor – s-au adunat în Piaţa Republicii, în centrul Parisului. Printre pancartele agitate de mulţime se putea citi: „A-i lăsa pe turci să-i masacreze pe kurzi, este aceasta o manieră de a le mulţumi pentru că au învins Daesh?” (acronimul arab al Statului Islamic) sau „După Baghdadi va veni şi rândul lui Erdogan”.


 

Citește și : Trump reduce drastic numărul de refugiaţi admişi în SUA în acest an fiscal

Manifestanţii au mărşăluit apoi în capitala franceză până în Piaţa Chatelet, unde au fost susţinute discursuri.

Turcia a lansat la 9 octombrie o ofensivă împotriva miliţiei kurde a Unităţilor pentru Apărare a Poporului (YPG), pe care o califică drept „teroristă”, dar care a fost o aliată indispensabilă a ţărilor occidentale în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Ankara a pus capăt la 23 octombrie ofensivei sale, în urma a două acorduri negociate separat cu SUA şi Rusia. Turcia intenţionează să pună în funcţiune o „zonă de securitate” de circa 30 de kilometri în adâncimea teritoriului sirian de-a lungul frontierei sale, pentru o separa de YPG.

Citește și : Sturgeon: Perspectiva unei Scoţii independente este foarte aproape