DISTRIBUIȚI
The Boston Globe

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă la Munchen împotriva summitului G7 care va începe duminică nu departe de capitala bavareză, relatează AFP, potrivit agerpres.  

În jur de 4.000 de persoane, conform poliţiei, 6.000, potrivit organizatorilor, s-au reunit la apelul a 15 ONG-uri de apărare a mediului şi de luptă împotriva inegalităţilor.


Citește și : Medvedev aruncă mărul otrăvit spre România: Politicienii români ‘fac dansuri politice în jurul Moldovei’

Participarea a rămas totuşi sub aşteptări, după ce organizatorii prevăzuseră că 20.000 de persoane vor răspunde apelului sub sloganul: ‘Criză climatică, extincţia speciilor, inegalităţi: echitatea este altceva!’.

Apărători ai mediului şi antiglobalişti vor să-şi facă auzită vocea în timp ce liderii principalelor şapte state industrializate se vor reuni până marţi la castelul Elmau, la circa 100 km de Munchen, la poalele Alpilor bavarezi.

‘Ţările G7 sunt responsabile de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră, deşi nu reprezintă decât 10% din populaţia’ mondială, a afirmat Illayda, o tânără de 21 ani, membră a organizaţiei WWF.

Un important dispozitiv de poliţie a fost desfăşurat în centrul Munchenului de către autorităţi, care vor să evite cu orice preţ repetarea violenţelor care au marcat summitul G20 de la Hamburg din 2017.

La finalul marşului de sâmbătă au avut loc incidente sporadice, între poliţişti puternic echipaţi şi un grup de manifestanţi îmbrăcaţi în negru ce se prezentau drept ‘blocul anticapitalist’, a constatat AFP.

Citește și : Forțele rusești au ocupat în totalitate orașul Severodonețk (primar)

 

Poliţia le-a cerut unora dintre ei să-şi descopere feţele şi a procedat la o arestare.

Şi alte acţiuni de contestare a summitului G7 sunt prevăzute în Germania, în primul rând un marş duminică la Garmisch-Partenkirchen, orăşelul cel mai apropiat de Elmau.