DISTRIBUIȚI
Brussels Express

Câteva mii de angajaţi care lucrează în Uniunea Europeană (UE) în domeniul transporturilor – aerian, maritim, feroviar, rutier – au demonstrat miercuri la Bruxelles împotriva dumpingului social din sectorul lor, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Fluturând bannere ale sindicatelor lor – CGT (comunist, Franţa) şi Verdi (Germania) – manifestanţii, îmbrăcaţi cu veste roşii, verzi şi galbene şi căşti asortate au cerut „un transport mai echitabil pentru Europa”.


Citește și : Tusk cere organizarea unui summit special pe tema Brexit în luna aprilie

„Stop exploatării! Mai mult de zece milioane de europeni care lucrează în sectorul transporturilor merită o muncă de calitate”, a declarat Bryn Watkins, purtător de cuvânt a Federaţiei Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF).

El a acuzat în special compania aeriană low-cost irlandeză Ryanair de exploatarea diferenţelor dintre ţări „pentru a-i asmuţi pe muncitori unii împotriva celorlalţi”.

În cazul docherilor, a explicat Christian Schadow, reprezentant al sindicatului german Verdi, aceştia trebuie să lupte împotriva concurenţei marinarilor veniţi din Asia (Filipine sau Myanmar), angajaţi să încarce şi să descarce marfa, în timp ce ar trebui să se odihnească după călătoria lor.

În sectorul rutier, Watkins îi are în vizor pe şoferii de tiruri din Europa de Est care lucrează în condiţii îngrozitoare, luni de zile departe de de casă, plătiţi la niveluri inacceptabile pentru a lucra în Occident, în timp ce lucrătorii occidentali îşi pierd locul de muncă din cauza concurenţei neloiale.

În acest sector specific, deputaţii europeni trebuiau să voteze miercuri la Strasbourg noi reguli sociale, dar depunerea a mai mult de 1200 de amendamente a dus la amânarea votului, până la următoarea sesiune plenară din aprilie.

Citește și : Declarație șocantă a ministrului danez al justiţiei: Ar fi fost mai bine ca jihadiştii danezi „să fi murit în timpul luptelor” din Siria

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene, textul împarte Europa în două tabere. Cei din Occident îi acuză pe cei din Est de dumping social, în timp ce aceştia din urmă se plâng de un „protecţionism deghizat”.