DISTRIBUIȚI
Hawaii News Now

Sute de persoane au manifestat duminică la Akron, în statul american Ohio, după difuzarea unei înregistrări video cu poliţişti care trag cu armele într-un bărbat de culoare, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Potrivit avocaţilor lui Jayland Walker, ucis în 27 iunie de poliţiştii de care fugea, acesta a fost lovit de 60 de gloanţe.


Citește și :  Australia va furniza Ucrainei 34 de vehicule blindate și va interzice importurile de aur rusesc

Forţele de ordine au încercat să îl oprească pe Walker pentru o contravenţie rutieră, dar acesta a fugit mai întâi cu maşina, apoi pe jos, urmărit de poliţişti.

În filmarea difuzată duminică, tânărul apare ciuruit de gloanţe.

Autorităţile au făcut publice două înregistrări video, după ce iniţial nu comunicaseră prea multe informaţii despre incident. Unul din materiale este o compilaţie de imagini suprinse de camerele individuale ale poliţiştilor, însoţite de comentarii. Celălalt arată toată urmărirea, aşa cum a fost înregistrată de camera unui singur agent.

Comentariul arată că Walker nu a oprit la semnalul poliţiei şi a fugit cu maşina, iar poliţiştii au început urmărirea. Mai mulţi dintre ei au afirmat că din vehiculul suspectului a fost tras un foc de armă.

După câteva minute, Walker a ieşit din maşină fără a o opri de tot şi a început să alerge, iar agenţii au încercat fără succes să îl ţină sub control cu ajutorul armelor cu electroşocuri (tasere) şi l-au urmărit pe jos până într-o parcare.

Imaginile nu sunt suficient de clare pentru a arăta cu exactitate ce s-a întâmplat ulterior, dar într-un comunicat al poliţiei se afirmă că suspectul s-a comportat într-un mod care a creat temeri de „ameninţare mortală” şi toţi poliţiştii de faţă au deschis focul, trăgând de mai multe ori.

Decesul bărbatului de culoare a fost constatat pe loc.

Preşedintele organizaţiei americane pentru protecţia drepturilor civile NAACP, Derrick Johnson, consideră că Walker a fost victima unui „omor”. „Acest bărbat negru a fost ucis (…) din cauza unei posibile contravenţii rutiere. Aşa ceva nu se întâmplă populaţiei albe din SUA”, a susţinut el.

Citește și : Şaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria

Mai multe asociaţii antirasiste au chemat la demonstraţia de duminică – a patra zi consecutiv – la Akron, oraş cu circa 190.000 de locuitori din apropiere de Cleveland, în nordul Statelor Unite. Manifestaţiile au fost paşnice, cu excepţia unui moment tensionat când unii participanţi s-au apropiat de un cordon de poliţişti, proferând injurii.

Duminică noaptea, câteva sute de demonstranţi au depăşit limitele, dând foc unor coşuri de gunoi şi spărgând mai multe geamuri ale unor utilaje grele amplasate pentru protecţie în jurul comisariatului de poliţie din localitate.

Au fost desfăşuraţi poliţişti în echipament de intervenţie, care au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăştia pe manifestanţi.