DISTRIBUIȚI
proteste pro avort
BELFAST, NORTHERN IRELAND - OCTOBER 21: Members of pro choice group Alliance for Choice make their way to Stormont on October 21, 2019 in Belfast, Northern Ireland. Legislation brought in by MPs at Westminster in the absence of the Northern Ireland power sharing executive meant that abortion will be decriminalised in the province unless the executive reconvened by the 21st of October. A last ditch attempt by the Democratic Unionist party led by Arlene Foster to block the imminent changers to Northern Ireland's strict abortion laws failed today due to the lack of cross party involvement at Stormont. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)

Mai multe manifestaţii cu sute de persoane fiecare au avut loc sâmbătă în Franţa pentru a apăra dreptul la avort şi pentru a aduce un sprijin femeilor din SUA, după decizia Curţii Supreme de a anula protecţia juridică pentru întreruperile de sarcină, relatează AFP, potrivit agerpres

În fruntea manifestaţiei de la Paris s-a aflat Suzy Rojtman, membră a colectivului ‘Avortul în Europa – Femeile decid’, care a spus că este vorba de o „undă de şoc”.


Citește și :  Putin a dispus naţionalizarea unui proiect de exploatare a petrolului şi gazului în care erau implicate şi companii japoneze

Ea se teme că, „dată fiind importanţa SUA în lume”, dreptul la avort ar putea regresa „peste tot” şi că „unele ţări s-ar putea inspira de la SUA pentru a nega acest drept fundamental”.

Tot la Paris, unde au defilat aproximativ 1.500 de persoane, conform Ministerului de Interne, o tânără de 16 ani, Thais, afişa o pancartă pe care scria „130 de centre de întrerupere de sarcină s-au închis în 15 ani” în Franţa. Ea şi-a exprimat îngrijorarea că ar putea urma „un efect al bulgărelui de zăpadă”.

Curtea Supremă a SUA a pus capăt la 24 iunie garanţiei juridice federale a întreruperii voluntare de sarcină în toată ţara. Acum, cele 50 de state trebuie să se pronunţe asupra avortului.

Jumătate dintre ele, conform Institutului Guttmacher, în special din sud şi din centru, au interzis deja avortul sau iau în considerare să o facă.

Manifestanţii, printre care s-au numărat şi bărbaţi şi multe femei foarte tinere, au defilat cântând „De la New York până la Paris, avort liber şi gratuit” sau „Ne-am luptat pentru a câştiga dreptul la avort, ne vom lupta pentru a-l păstra”.

Citește și : Numărul cazurilor de COVID-19 din M.Britanie a crescut cu mai mult de jumătate de milion într-o săptămână

„Întreruperea de sarcină salvează vieţi”, „Ia-ţi legile de pe corpul meu”, „Lăsaţi femeile în pace odată”, se putea citi pe pancartele participanţilor. Multe erau scrise în engleză.

Colectivului „Avortul în Europa – Femeile decid” i s-au alăturat numeroase asociaţii feministe, sindicate şi partide politice, astfel că în total au avut loc aproximativ 30 de manifestaţii cu circa 6.500 de persoane în toată Franţa, conform Ministerului de Interne.