DISTRIBUIȚI
euronews

Poliţia slovacă a recurs la gaze lacrimogene împotriva sutelor de demonstranţi care blocau intrarea în clădirea parlamentului de la Bratislava, unde deputaţii dezbăteau un amendament legislativ care prevede necesitatea prezentării unui paşaport sanitar anti-COVID-19 pentru accesul la evenimente şi în spaţii publice, transmit vineri Reuters, DPA şi TASR, potrivit agerpres

Protestatarii au scandat ‘Trădare’, ‘Stop fascismului corona’, ‘Gestapo’ şi ‘Nu vom da înapoi’.


Citește și : Boris Johnson presează UE să analizeze ‘cu seriozitate’ propunerile sale privind Irlanda de Nord

Unii demonstranţi s-au înfăşurat în steagul naţional sau l-au fluturat vineri dimineaţă în faţa parlamentului, situat pe o colină în capitala Bratislava.

O poliţistă a fost rănită uşor, a relatat presa slovacă, citându-l pe preşedintele parlamentului, Boris Kollar.

Protestul a continuat paşnic şi în cele din urmă s-a stins după intervenţia poliţiei.

Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, are dificultăţi în a-i determina pe cetăţeni să se vaccineze contra COVID-19.

Guvernul speră că amendamentul va creşte dorinţa de vaccinare. ‘Luăm aceste măsuri pentru a proteja vieţile tuturor cetăţenilor, inclusiv ale demonstranţilor’, a spus prim-ministrul Eduard Heger.

Citește și : Rusia a testat DECONECTAREA de la internetul global

Până joi, doar 34,9% din populaţie era complet vaccinată, una din cele mai mici rate din Uniunea Europeană, conform datelor Universităţii Johns Hopkins.

Unele partide de opoziţie s-au pronunţat împotriva vaccinării, printre opozanţi aflându-se fostul prim-ministru Robert Fico, care a afirmat că nu se va vaccina.