DISTRIBUIȚI
twitter

Zeci de mii de australieni au ieşit sâmbătă în stradă în întreaga ţară pentru a denunţa inegalităţile rasiale, încălcând restricţiile guvernului în contextul pandemiei de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.

Defilarea de la Sydney a fost autorizată, cu câteva minute înainte de a începe, printr-o decizie a justiţiei, care a revenit asupra unei interdicţii anterioare.


Citește și : Premierul canadian Trudeau a îngenunchiat la manifestaţia împotriva rasismului din Ottawa – VIDEO

„Faptul că au încercat să ne împiedice să defilăm îi face pe oameni să vrea şi mai mult să o facă”, a estimat Jumikah Donovan, din mijlocul mulţimii adunate la Sydney.

Vineri, prim-ministrul Scott Morrison le-a cerut manifestanţilor să rămână acasă, invocând criza sanitară. „Să găsim un mod mai bun de a exprima aceste emoţii, fără a ne pune în pericol propria sănătate”, a spus el.

Manifestanţii au agitat pancarte pe care se putea citi mesajul „Nu pot să respir”, cuvintele lui George Floyd, un american de culoare de 46 de ani asfixiat de un poliţist alb la Minneapolis şi a cărui moarte a declanşat o mişcare de protest istorică extinsă dincolo de hotarele ţării.

În Australia, organizatorii de manifestaţii au explicat că doresc să denunţe şi rata de încarcerare foarte ridicată în rândul aborigenilor, precum şi morţii, peste 400 în ultimii treizeci de ani, în rândul membrilor acestei comunităţi în timpul arestărilor efectuate de poliţie.

Citește și : Bolsonaro amenință că va retrage Brazilia din OMS

Mulţi dintre manifestanţi purtau măşti de protecţie şi încercau să respecte distanţa fizică pe cât posibil.

La Melbourne, manifestanţii au fost avertizaţi că riscă amenzi dacă nu respectă măsurile de distanţare fizică.