DISTRIBUIȚI
International News
Women hold placards reading "Shame and fear need to switch sides" (R) and "Rape : break the silence" on October 15, 2012 in Paris, during a demonstration called by "Feministes en mouvement" group (Women's rights) to protest after the judgment in the Nina' case, victim of a gang rape from 1999 to 2001 when she was 16. French prosecutors said last week they will appeal the acquittals and light sentences handed down to 14 men accused of repeatedly gang-raping two teenage girls in a run-down Paris suburb. AFP PHOTO/MEHDI FEDOUACH (Photo by MEHDI FEDOUACH / AFP)

Zeci de mii de manifestanţi sunt aşteptaţi peste tot în Franţa sâmbătă, la apelul unui colectiv cetăţenesc care speră la un „aflux feminist” pe străzi pentru a spune „stop violenţelor sexiste şi sexuale”, la un an după valul #MeToo, informează AFP, scrie Agerpres.

Această mişcare, denumită #NoiToate (NousToutes), înfiinţată în septembrie şi care a primit sprijinul mai multor asociaţii, intenţionează să treacă de la „mărturie la acţiune”, pentru a cere „sfârşitul impunităţii pentru agresori”.


Citește și : Fratele preşedintelui hondurian, arestat la Miami pentru trafic de droguri

Manifestaţii sunt prevăzute să aibă loc în circa 50 de oraşe franceze, printre care Paris, unde este prevăzută de asemenea o acţiune a „vestelor galbene” ce se opun majorării taxelor la carburanţi.

În urmă cu un an, ca urmare a mişcării #MeToo care a dus la creşterea cu 23% a numărului de cazuri de violenţe sexuale semnalate poliţiei, potrivit datelor deţinute de guvernul francez, preşedintele Emmanuel Macron a decretat egalitatea între femei şi bărbaţi „marea cauză a mandatului său de cinci ani”.

Prin urmare, participantele la manifestaţiile de sâmbătă vor să ceară „măsuri ambiţioase şi mijloace financiare suficiente pentru ca acţiunea publică să pună lupta împotriva violenţelor în topul priorităţilor”.

Fondurile consacrate ajutorului pentru femeile victime ale violenţelor conjugale ar trebui să ajungă la circa 506 milioane de euro pe an, comparativ cu 79 de milioane de euro la cât se ridică azi în Franţa, au pledat joi cinci dintre organizaţiile participante la manifestaţii.

Citește și : Germania: Bundestagul aprobă un buget record pentru 2019

În Franţa, în 2016, 123 de femei au fost ucise de partenerul de viaţă sau de fostul lor partener, adică ăn medie una la fiecare trei zile. În fiecare an, aproape 220.000 de femei sunt supuse violenţelor din partea partenerului sau fostului partener de viaţă, potrivit cifrelor oficiale din 2017. De asemenea, mai mult de 250 de femei sunt violate în fiecare zi şi una din trei a fost deja hărţuită sau agresată sexual la locul de muncă.

Manifestaţii sunt prevăzute şi în alte zone ale Europei: la Geneva, în mai multe oraşe germane precum Koln sau Frankfurt, la Atena, Roma sau Stockholm.