DISTRIBUIȚI
The New York Times

Şcolile şi numeroase instituţii publice la Bagdad şi în sudul Irakului au rămas închise duminică, prima zi a săptămânii în ţară, unde de o lună sunt organizate manifestaţii de protest antiguvernamentale, potrivit AFP, scrie agerpres.

Mişcarea de contestare, apărută la 1 octombrie, a fost marcată de violenţe soldate cu numeroase victime. Potrivit unui bilanţ oficial, cel 257 de persoane au fost ucise.


Citește și : Zidul ‘virtual impenetrabil’ al lui Trump, uşor de tăiat cu un ferăstrău de 100 de dolari – VIDEO

În timp ce militanţii îşi înmulţesc apelurile la o mişcare de nesupunere civilă, declararea grevei generale a sndicatului cadrelor didactice paralizează duminică cea mai mare parte a şcolilor publice din capitală şi din sudul ţării.

La Diwaniya, cele mai multe instituţii au rămas închise, în timp ce o pancartă pe sediul Consiliului provincial anunţat:”Închis din ordinul poporului!”.

La Nasiriyah, şcolile sunt închise, precum şi numeroase administraţi, coloane de manifestanţi începând să se formeze.

La Al-Kut, la sud de Bagdad, un manifestant explică AFP că „blocarea drumurilor este un mod de a trimite un mesaj guvernului”. „Li se spune că vom rămâne în stradă până la căderea regimului şi plecarea corupţilor şi hoţilor”, a spus el.

La Hillah, în provincia Babilon, la sud de Bagdad, cei mai mulţi dintre funcţionari sunt în grevă şi majoritatea administraţiilor nu s-au deschis.

În Basra, oraş situat la extremitatea sudică a ţării, şcolile publice s-au închis pentru prima oară de la declanşarea mişcării.

Citește și : Un judecător federal blochează ordinul administraţiei Trump care cere potenţialilor imigranţi să deţină asigurare de sănătate

La Bagdad, bastionul şiit din Sadr City este în întregime încercuit, cu drumuri blocate de manifestanţi ca şi în alte două cartiere din estul capitalei irakiene.

În oraşele considerate sfinte de şiiţi Kerbala şi Najaf, din ce în ce mai mulţi studenţi de la şcolile religioase participă la manifestaţii.