DISTRIBUIȚI
Demonstrators react during a protest against the assassination of the Iranian Major-General Qassem Soleimani, head of the elite Quds Force, and Iraqi militia commander Abu Mahdi al-Muhandis who were killed in an air strike in Baghdad airport, in Tehran, Iran January 3, 2020. WANA (West Asia News Agency)/Nazanin Tabatabaee via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Zeci de mii de iranieni au protestat vineri după uciderea într-un raid american în Irak a generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds, unitate din corpul Gardienilor Revoluţiei, transmit agenţiile EFE şi AFP, potrivit agerpres.

În centrul capitalei Teheran, în faţa moscheii din complexul Mosala, manifestanţii care purtat portrete ale lui Qassem Soleimani sau ale ayatollahului Ali Khamenei au strigat lozinci precum ”moartea Americii” sau ”moarte Israelului” şi au cerut ”răzbunare”, unii incendiind cu furie drapele americane ori israeliene.


Citește și : Israelul își ia măsuri preventive după moartea lui Qassem Soleimani

Agenţia oficială de presă Irna a relatat despre manifestaţii similare în mai multe oraşe, în special la Shiraz, Arak şi Yazd, precum şi la Kerman, oraşul natal al generalului Soleimani, în timp ce televiziunea iraniană de stat a difuzat imagini cu astfel proteste, de la cel desfăşurat în oraşul Tabriz arătând femei îmbrăcate în Chador şi plângând.

În paralel, zeci de membri ai Gardienilor Revoluţiei, echipaţi în uniformele lor militare kaki, au luat parte la o procesiune la Teheran.

Anterior, ayatollahul Ali Khamenei, de care generalul Soleimani era foarte apropiat, a emis un comunicat în care spune că aceia care l-au ucis pe comandantul Forţei Al-Quds se vor confrunta cu o ”răzbunare dură”.

Generalul Soleimani, însărcinat cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei şi reprezentant în regiune al ayatollahului Ali Khamenei, a murit vineri dimineaţă la vârsta de 63 de ani în urma unui raid executat de aviaţia americană cu o dronă asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad. Odată cu el a fost ucis şi Abu Mehid al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene şi ai cărei militanţi au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.

Citește și : Iranul poate da peste cap transportul internațional de petrol ca răspuns la asasinarea lui Qassem Soleimani

Potrivit Pentagonului şi preşedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să descurajeze noi operaţiuni ale Forţei Al-Quds, după ce acţiunile acesteia au provocat moartea a sute de militari americani sau din ţări aliate ale SUA.