DISTRIBUIȚI
Reuters

Manifestaţia proguvernamentală prevăzută pentru luni la Teheran va arăta lumii cine sunt „adevăraţii” iranieni, a indicat Ministerul de Externe al Iranului, într-un comunicat care exprimă totodată „surprinderea” Teheranului faţă de declaraţiile de susţinere venite din partea unor ţări străine la adresa participanţilor la recentele proteste, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Le recomand (ţărilor străine) să urmărească marşurile de astăzi, ca să vadă cine sunt adevăraţii iranieni şi ce spun ei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE iranian Abbas Mousavi, potrivit televiziunii de stat. „Suntem surprinşi că ministrul de externe al unei anumite ţări s-a coborât atât de jos încât să ceară să-i fie trimise înregistrări video cu bănci în flăcări”, a adăugat Moussavi.


Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

Protestele declanşate acum circa 10 zile după o decizie de creştere a preţurilor la combustibil s-au transformat într-un val de manifestaţii antiguvernamentale considerate cele mai violente de după „revoluţia verde” din 2009. Cel puţin 100 de bănci şi alte clădiri au fost incendiate. Sâmbătă, Amnesty International a declarat că cel puţin 115 persoane au fost ucise de forţele de securitate în timpul protestelor, în timp ce Teheranul a raportat că nouă persoane au fost ucise în demonstraţii la 15 noiembrie – patru protestatari, trei membri ai Gărzii Revoluţionare şi doi poliţişti.

Iranul afirmă că protestele au fost alimentate de „bandiţi” aflaţi în legătură cu iranienii în exil şi cu „duşmanii străini” – SUA, Israelul şi Arabia Saudită.

La manifestaţia de luni din Teheran este aşteptată participarea liderului forţelor de elită Gărzile revoluţionare, care au contribuit la înăbuşirea revoltelor.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

„Recunoaştem dreptul la întrunire paşnică, dar situaţia este diferită în ce-i priveşte pe insurgenţi şi grupurile care primesc indicaţii din străinătate şi sunt înarmate”, a mai spus Moussavi.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut pe Twitter protestatarilor din Iran să trimită în SUA fotografii sau filmări cu reprimarea protestelor, iar „SUA vor face publică şi vor condamna persecutarea protestatarilor”.