DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă în Hong Kong pentru a-şi exprima sprijinul pentru poliţie şi guvernul pro-Beijing ca răspuns la mişcarea masivă de protest care agită de săptămâni teritoriul semi-autonom, relatează AFP, scrie agerpres.

Hong Kong este din 9 iunie scena unor proteste paşnice gigantice, dar, în acelaşi timp, au avut loc ciocniri violente între protestatari şi poliţie.


Citește și : Un avion de mici dimensiuni a lovit o clădire în sud-vestul Germaniei – Cel puțin trei morți

Mişcarea, care a pornit de la un proiect de lege ce autoriza extrădarea în China, care a fost suspendat de atunci, s-a extins la cerinţe mai largi, manifestanţii denunţând loviturile date de Beijing libertăţilor fostei colonii britanice.

Sâmbătă, mulţimea, majoritatea în vârstă, a fluturat steaguri chinezeşti şi pancarte în sprijinul poliţiei.

Cei care au recurs la violenţă spun că iubesc Hong Kongul, dar noi nu putem fi de acord cu modul lor de exprimare, spune Sunny Wong, în vârstă de 42 de ani, care lucrează în industria asigurărilor.

O femeie în vârstă de 60 de ani consideră că protestatarii radicali care au vandalizat Parlamentul în iunie trebuie să fie traşi la răspundere. „Urăsc oamenii care folosesc violenţă împotriva altora … A fost cu adevărat extrem”, a deplâns ea.

Poliţia a estimat la 103.000 numărul manifestanţilor în momentul culminant al protestului de sâmbătă, în timp ce organizatorii citaţi în mass-media locale au vorbit despre 316.000 de participanţi.

Poliţia din Hong Kong se află în prima linie a furiei manifestanţilor antiguvernamentali, care îi acuză că acţionează la ordinele autorităţilor pro-Beijing.

Citește și : Bilanțul exploziei din centrul Chinei a ajuns la 12 morți și 13 răniți

Protestatarii, ca şi unii apărători ai drepturilor acuză poliţia de folosirea excesivă a forţei. Poliţia respinge aceste acuzaţii, considerând că răspunsul său este proporţional.

Incidente violente au avut loc pe 14 iulie, când confruntările dintre protestatari şi poliţişti într-un centru comercial s-au soldat cu rănirea a 28 de persoane, între care 10 poliţişti.

Duminică în Hong Kong se aşteaptă o nouă manifestaţie antiguvernamentală.