DISTRIBUIȚI
Hot Recent News

Mii de iranieni, printre care şi preşedintele Hassan Rouhani, au manifestat vineri, la Teheran, cu prilejul tradiţionalei „Zile a Ierusalimului” în semn de susţinere pentru palestinieni, precum şi împotriva planului de pace american, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Ziua Al-Qods (Ierusalim în arabă)” este marcată în fiecare an de la revoluţia din 1979 din Iran în ultima vineri din Ramadan, luna postului musulman, de demonstraţii în favoarea restituirii Ierusalimului palestinienilor.


Citește și : Liderul unei celule teroriste din Maroc recunoaşte că a decapitat o turistă scandinavă în Munţii Atlas

Televiziunea de stat şi media locale au calificat drept „importantă” participarea în 950 de oraşe şi sate ale ţării, difuzând imagini aeriene în care se pot vedea străzi pline de oameni.

Iranienii au ars drapele americane şi israeliene şi efigii ale preşedintelui american Donald Trump şi premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului.

Manifestanţii au agitat pancarte cu mesajul „Al-Qods, capitala eternă a Palestinei” sau „Nu, acordului secolului”, referire la planul de pace american pentru Orientul Mijlociu gestionat de Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Trump.

Preşedintele Rouhani, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif şi preşedintele parlamentului Ali Larijani au manifestat la Teheran.

„Mesajul Zilei Al-Qods este că Palestina va trăi mereu şi că Al-Qods le aparţine musulmanilor”, le-a spus Rouhani jurnaliştilor în timpul adunării populare, potrivit agenţiei de stat Irna. „Acordul secolului va deveni în mod sigur falimentul secolului”, a adăugat el.

În Irak, miliţiile pro-Teheran au ars şi ele drapele americane şi israeliene în timpul unei defilări prilejuite de „Ziua Ierusalimului”.

În Siria, membri ai brigăzilor al-Qods, aripa armată a Jihadului islamic palestinian, au mărşăluit la Damasc, aflat sub controlul regimului Bashar al-Assad, susţinut militar de Teheran şi Moscova. Siria este teatrul unui război civil din 2011, care s-a soldat cu peste 370.000 de morţi.

Citește și : Oligarhul Mihail Hodorkovski a scos din Rusia 51 de miliarde de dolari (Procuratura)

SUA lucrează la un plan de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, iar Jared Kushner s-a întâlnit joi, la Ierusalim, cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, înainte de prezentarea părţii economice a acestui plan la sfârşitul lui iunie, în cadrul unei conferinţe de la Manama.

Liderii palestinieni boicotează administraţia Trump de când aceasta a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului în 2017. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala statului la care aspiră. Israelul proclamă la rândul său Ierusalimul drept capitala sa „reunificată” şi „indivizibilă”.