DISTRIBUIȚI
DW

Zeci de mii de simpatizanţi ai opoziţiei din Macedonia de Nord au manifestat sâmbătă la Skopie împotriva guvernului şi pentru a cere alegeri parlamentare anticipate, potrivit corespondenţilor agenţiei France Presse, scrie agerpres.

Reuniţi la apelul principalului partid de opoziţie, VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă), manifestanţii au fluturat drapeluri macedonene şi pancarte cu lozinci ostile guvernului dominat de SDSM (stânga).


Citește și : Olanda şi-a retras obiecţiile faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina

VMRO-DPMNE doreşte alegeri anticipate practic de când guvernul a soluţionat, în 2018, o dispută cu Grecia care a împiedicat aderarea ţării la Uniunea Europeană. VMRO-DPMNE se opune acordului cu Grecia în baza căruia la numele ţării a fost adăugată menţiunea „de Nord”.

Skopje s-a confruntat ani de zile cu vetoul Greciei care i-a refuzat numele de Macedonia, de asemenea, numele provinciei ei de nord, văzând în acesta o uzurpare a moştenirii sale istorice.

Din noiembrie 2020, Bulgaria blochează aderarea Macedoniei de Nord la UE din cauza disputelor legate de limbă şi istorie.

Prezent la demonstraţie, preşedintele VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, a acuzat guvernul că a „subminat nivelul de trai, educaţia, agricultura şi economia” ţării.

„Dacă nu ajungem la un acord în privinţa alegerilor (anticipate), va fi un blocaj total al Parlamentului, instituţiilor, drumurilor şi oraşelor”, a ameninţat el.

Citește și : Olaf Scholz: ‘Este necesară menţinerea dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin’

 

Hristijan Mickovski a denunţat şi politica guvernului în ceea ce priveşte disputa cu Bulgaria.

„VMRO-DPMNE nu va accepta un acord umilitor (cu Sofia) care să aducă prejudicii intereselor naţionale”, a avertizat el.

Liderul conservator s-a referit la iniţiativa Franţei, care deţine preşedinţia semestrială a UE până la 1 iulie, pentru a soluţiona disputa dintre cele două ţări.