DISTRIBUIȚI

Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă la Paris pentru a cere încetarea violenţelor armatei birmane împotriva musulmanilor rohingya şi intervenţia comunităţii internaţionale pentru a proteja această minoritate musulmană din Myanmar, relatează AFP. 

Purtând bannere şi pancarte cu mesajul „Opriţi uciderea musulmanilor în Birmania (Myanmar)”, între 600 şi 700 de persoane, potrivit organizatorilor, s-au adunat pe esplanada Trocadero, în centrul capitalei, la apelul asociaţiei Info Birmania şi a colectivului HAMEB (Încetaţi Masacrul în Birmania).


Demonstranţii, printre care numeroşi membri ai diasporei rohingya, i-au cerut fostei disidente şi laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, în prezent liderul ţării, să renunţe la tăcere.

Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat recent o „epurare etnică” în Myanmar, unde armata desfăşoară o vastă operaţiune de represalii împotriva etnicilor rohingya.

O „declaraţie insuficientă”, a declarat Nina Walch, reprezentată a Amnesty International France, care s-a alăturat demonstraţiei.

„Trebuie adoptată o rezoluţie puternică care să condamne violenţele, care să solicite accesul observatorilor şi să ridice problema livrărilor de arme în Myanmar”, a declarat ea.

De la începutul izbucnirii violenţelor la 25 august, peste 400.000 de musulmani rohingya din Myanmar s-au refugiat în Bangladesh-ul vecin, fugind din calea unei operaţiuni a armatei birmaneze. Potrivit UNICEF, circa 60% dintre refugiaţii rohingya sunt copii.

Militanţi rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliţie şi o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat şi o contraofensivă a armatei birmaneze s-au soldat cu cel puţin 400 de morţi şi exodul a sute de mii de persoane către ţara vecină Bangladesh. Cel puţin un milion de etnici rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului şi de mai multe decenii fac obiectul persecuţiilor, inclusiv al restricţiilor asupra libertăţii de mişcare.