DISTRIBUIȚI
The Christian Science Monitor

O mie de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în statul venezuelean Barinas, bastionul fostului preşedinte Hugo Chavez, în semn de protest faţă de hotărârea Curţii Supreme de a dispune noi alegeri pentru funcţia de guvernator după ce l-a descalificat pe candidatul opoziţiei dat câştigător, notează AFP, potrivit agerpres.

„Fiţi mândri pentru că aţi reuşit să înfruntaţi imposibilul şi am reuşit să învingem pe chavismul”, a declarat Freddy Superlano, pe primul loc după scrutin, cu 37,60% din voturi, înaintea guvernatorului în exerciţiu şi frate mai mare al lui Hugo Chavez, Argenis Chavez, creditat cu 37,21%.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Barinas, care numără 970.000 de locuitori, era singurul dintre cele 23 de state venezuelene în care rezultatele alegerilor regionale de la 21 noiembrie nu fuseseră oficializate.

El a fost condus de Hugo de Los Reyes Chavez, tatăl lui Hugo Chavez, din 1998 până în 2008, apoi de Adan Chavez, un frate al fostului preşedinte, până în 2017, anul alegerii lui Argenis Chavez.

Luni, justiţia venezueleană a scrutinul, pe motiv că Freddy Superlano era ineligibil, potrivit unei ordonanţe din 17 august a Controlorului general al Venezuelei, responsabil cu supravegherea gestionării fondurilor publice.

Însoţit sâmbătă la tribună de liderul opoziţiei Juan Guaido, Freddy Superlano a anunţat candidatura soţiei sale, Aurora de Superlano, 32 de ani, la noile alegeri, programate pentru 9 ianuarie.

„Cea mai bună garanţie este unitatea, mai multă unitate, o mai bună unitate, mai multă participare, sunt oamenii pe stradă, este protestul, să ne cerem dreptul de a-l alunga pe (Nicolas) Maduro”, a declarat Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ cincizeci de ţări care au denunţat condiţiile realegerii lui Nicolas Maduro în 2018.

Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

La o zi după decizia Curţii Supreme, Argenis Chavez a demisionat din funcţia de guvernator şi a anunţat că nu va mai candida pentru realegere, lăsând partidul său să nominalizeze un alt candidat.

Partizanii preşedintelui Maduro au câştigat 19 din cele 23 de state puse în joc la aceste alegeri regionale care au marcat revenirea opoziţiei la urne de la realegerea contestată a lui Nicolas Maduro în 2018 la prezidenţiale.