DISTRIBUIȚI
Reuters.com

În jur de 2.000 de persoane s-au adunat duminică în centrul Moscovei pentru a cere ca cei ce vor candida ca independenţi şi din partea opoziţiei să se poată prezenta la alegerile locale în septembrie, informează AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţia, neautorizată, a fost organizată de un grup de candidaţi, printre care aliaţi ai opozantului şi bloggerului anticorupţie Aleksei Navalnîi.


Citește și : VIDEO – Franky Zapata şi al său Flyboard au oferit un spectacol futurist deasupra bulevardului Champs-Elysées

Protestatarii îi reproşează Comisiei Electorale a Federaţiei Ruse că blochează intenţionat candidaturile opozanţilor şi independenţilor în alegerile din septembrie, sub pretextul că o parte dintre semnăturile susţinătorilor lor, necesare pentru a putea candida, au fost falsificate.

În pofida faptului că poliţia a fost prezentă în număr mare la manifestaţie, ea a operat o singură arestare, potrivit organizaţiei OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor.

Manifestanţii, care scandau „Este oraşul nostru!”, au bătut în mod simbolic, pe rând, la porţile masive ale primăriei Moscovei, înainte de a se îndrepta spre Comisia Electorală. „În toată Moscova, ei retrag candidaţii independenţi. Trebuie ca acest primar (Serghei Sobianin) cinic şi mincinos să audă vocea noastră”, a declarat opozantul Ilia Iaşin, prezent la manifestaţie.

Citește și : Cuba va avea din nou premier – Parlamentul de la Havana schimbă sistemul de guvernare

Liubov Sobol, aliată a opozantului Aleksei Navalnîi, a anunţat sâmbătă că intră în greva foamei pentru a denunţa blocarea candidaturii sale din cauza acuzaţiilor de falsificare a semnăturilor.

Precedentele alegeri locale şi regionale din Rusia au fost marcate de un considerabil regres al partidului aflat la putere, Rusia Unită, pe fondul nemulţumirii provocate de stagnarea nivelului de trai şi de extrem de impopulara majorare a vârstei de pensionare. Partidul puterii a pierdut anul trecut mai multe regiuni în favoarea comuniştilor şi naţionaliştilor.