DISTRIBUIȚI
Reuters

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord pentru a se opune Brexit-ului, exprimându-şi temerea că vor fi reintroduse controale la ceea ce va deveni frontiera externă a UE, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Reuniţi la apelul grupului Border Communities against Brexit (Comunităţi frontaliere împotriva Brexit-ului), manifestanţii, printre care fostul lider al partidului naţionalist irlandez Sinn Fein, Gerry Adams, şi actuala preşedintă, Mary Lou McDonald, s-au adunat pe un pod deasupra unei autostrăzi care face legătura între Dublin şi Belfast.


Citește și : Papa Francisc – Chestiunea migrației nu va fi niciodată rezolvată prin ridicarea de bariere

Unii au purtat pancarte galbene pe care se putea citi „Fără frontiere, fără bariere. Respectaţi votul Remain” (în favoarea rămânerii în UE), în timp ce alţii îmbrăcaţi în uniforme de vameşi controlau maşinile în apropierea unui fals post vamal.

„Drumul meu, care în prezent îmi ia o oră, va implica trei controale de frontieră în fiecare sens, şase treceri zilnice a frontierei. Nici nu-mi pot imagina ce va însemna ca pierdere de timp”, a declarat pentru AFP Patricia McGenity, o cercetătoare locuind în apropierea frontierei.

Acordul de retragere din Uniunea Europeană, încheiat în noiembrie între Londra şi Bruxelles, prevede un mecanism numit „plasa de siguranţă” (backstop) menit să evite revenirea la o frontieră fizică între cele două Irlande cu scopul de a apăra acordul de pace din 1998 care a pus capăt perioadei „Tulburărilor”, violenţele dintre catolicii naţionalişti şi protestanţii unionişti soldate cu peste 3.500 de morţi în 30 de ani.

Prin clauza de ”backstop”, Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Acest acord a fost însă respins de trei ori de deputaţii britanici. Micul partid unionist nord-irlandez DUP, care îi asigură Partidului Conservator al premierului Theresa May majoritatea în parlament, este un adversar înverşunat al acestuia, refuzând ca provincia să fie tratată diferit de restul Regatului Unit.

Citește și : Rusia recomandă Statelor Unite să înceteze să “ameninţe” Venezuela

A treia respingere a acordului de retragere, vineri, a stârnit teama că ieşirea fără acord din UE se va traduce prin reintroducerea controalelor vamale.

Spre deosebire de DUP care a militat pentru Brexit, populaţia nord-irlandeză a votat 56% împotriva ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la referendumul din iunie 2016.