DISTRIBUIȚI
International News
Demonstrator wearing Yellow Vests (Gilets jaunes) wave a French flag during a protest against the rising of the fuel and oil prices on November 17, 2018 in Vendenheim, eastern France. French drivers seething over high fuel prices have vowed to snarl traffic across the country on November 17 in a widely supported protest that could prove the trickiest so far for President Emmanuel Macron. / AFP / Frederick FLORIN

Primăria din Bruxelles a autorizat o manifestaţie a ”vestelor galbene”, care se va desfăşura vineri nu departe de sediile instituţiilor europene la iniţiativa unui YouTuber belgian, informează luni AFP, potrivit Agerpres.

Lansată cu zece zile în urmă în Franţa ca un protest împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, această mişcare s-a extins în regiunea Valonia, sudul francofon al Belgiei, unde ”vestele galbene” au avut mai multe ciocniri cu huligani şi poliţia a efectuat arestări. Însă deocamdată nicio astfel de manifestaţie nu a fost consemnată în Flandra, partea nordică a Belgiei, şi nici în capitala Bruxelles.


Citește și : May prezintă scuze după ce a spus că lucrătorii imigranţi europeni nu vor putea ‘sări peste rând’ după Brexit

Gary Ducran, care se descrie drept un YouTuber ce şi-a format o comunitate de fani pe internet cu filme umoristice, a lansat pe Facebook un apel pentru o manifestaţie la Bruxelles. El s-a prezentat luni la comisariatul central din capitala belgiană, unde a primit autorizaţia cu data şi parcursul manifestaţiei.

Conform unui purtător de cuvânt al poliţiei locale, organizatorul s-a angajat să ”respecte condiţiile” ce i-au fost puse, în special aceea privind prezenţa unui serviciu de ordine internă şi respectarea traseului stabilit.

Manifestanţii se vor reuni vineri la ora locală 12:00 în apropiere de Rond-Point Schuman, în inima cartierului european, de unde vor porni într-un marş de circa un kilometru către intersecţia Arts-Loi, protestul fiind prevăzut să se încheie la ora locală 14:30.

Gary Ducran a promis pe pagina sa de Facebook că va fi o manifestaţie ”100% paşnică” şi a menţionat că doreşte să fie primit împreună cu o delegaţie de către premierul Charles Michel. El le-a cerut celor care se consideră avizaţi în chestiunile politice să stabilească o listă cu revendicări pentru a fi prezentată premierului belgian.

Citește și : Parlamentul ucrainean aprobă decretul de instaurare a legii marțiale pentru 60 de zile