DISTRIBUIȚI
The Times

Poliţia greacă a interpelat marţi 25 de solicitanţi de azil, minori fără însoţitori, în cursul unei manifestaţii în tabăra din Fylakio, în apropiere de frontiera greco-turcă (nord-est), care solicitau urgentarea examinării cererilor lor de azil, potrivit unei surse poliţieneşti, citată de AFP, scrie agerpres.

Manifestanţii au incendiat cearşafuri şi au aruncat cu pietre în poliţişti, potrivit aceleiaşi surse.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Italia

Circa 100 de minori neînsoţiţi trăiesc în tabăra de la Fylakio, în care unii aşteaptă examinarea cererilor de azil de peste şase luni.

Grecia a suspendat procedura de azil în martie, după ce Turcia şi-a deschis frontierele spre Europa şi mii de migranţi şi refugiaţi s-au adunat la frontiera terestră greco-turcă.

În aprilie, din cauza măsurilor impuse pentru încetinirea pandemiei de COVID-19, serviciile de azil, la fel ca alte servicii publice greceşti au funcţionat mai lent.

Atena a fost criticată în mai multe rânduri de organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor migranţilor şi refugiaţilor pentru deficienţe cronice ale sistemului său de acordare a azilului şi pentru condiţiile de viaţă deplorabile din taberele de refugiaţi suprapopulate.

Guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis a adoptat vineri o nouă lege care accelerează procedurile de examinare a solicitărilor de azil, ceea ce riscă să compromită „drepturile” solicitanţilor de azil, potrivit unor ONG.

Grecia se pregăteşte să-şi asume vineri preşedinţia rotativă a Consiliului Europei, instituţie care a criticat recent ţara pentru tratamente necorespunzătoare faţă de migranţi şi refugiaţi pe teritoriul său.

Dunja Mijatovic, comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului, a exprimat săptămâna trecută îngrijorările sale cu privire la noua lege şi „utilizarea frecventă a măsurii de detenţie” împotriva solicitanţilor de azil.

Citește și : Elevii de şcoală primară din Franţa au revenit în sălile de curs după opt săptămâni

„Nu avem intenţia să ascundem deficienţele sistemului nostru sub preş şi încercăm să le facem faţă”, a spus marţi într-o videoconferinţă Miltiadis Varvitsiotis, ministru adjunct grec de externe.

El a subliniat că ţara sa va pune accentul în cursul preşedinţiei Consiliului Europei pe „democraţie, statul de drept şi protecţia drepturilor omului”.