DISTRIBUIȚI
Yahoo News

Ciprioţii turci au manifestat vineri împotriva închiderii punctelor de trecere între cele două părţi ale insulei divizate, măsură luată de autorităţile cipriote-greceşti, în cadrul luptei împotriva noului coronavirus, ceea ce îi împiedică să meargă la locul lor de muncă, potrivit AFP, scrie agerpres.

Zeci de manifestanţi s-au adunat pe partea cipriotă-turcă a punctului de trecere închis de la Agios Dometios, în capitala Nicosia, agitând o pancartă cu inscripţia „Vrem să ne întoarcem la lucru”.


Citește și : Iranul anunță peste 2100 de noi cazuri cu coronavirus

Republica Cipru – recunoscută de comunitatea internaţională şi membră a UE din 2004 – controlează două treimi din sudul insulei.

Autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Turcia, care a invadat treimea din nord a insulei în 1974 ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea Ciprului la Grecia.

Autorităţile cipriote-greceşti au închis punctele de trecere între cele două părţi ale insulei în martie în cadrul măsurilor luate împotriva propagării noului coronavirus.

Închiderea acestora împiedică circa 1.500 de ciprioţi-turci să se ducă la locurile lor de muncă în sudul insulei.

Citește și : Twitter și Facebook riscă amenzi uriașe dacă nu șterg postările agresive

Este pentru prima oară când aceste puncte de trecere sunt închise de la deschiderea lor în 2003 de-a lungul „liniei verzi”, supravegheată de Misiunea ONU în Cipru (UNFICYP) şi care diviza până atunci ermetic insula în două zone distincte.

Republica Cipru a înregistrat 907 cazuri de COVID-19, între care 17 mortale, potrivit cifrelor furnizate joi, în timp ce autorităţile din nordul insulei au raportat 108 cazuri şi patru decese. Niciun nou caz nu a fost înregistrat în nordul insulei în ultimele trei săptămâni.