DISTRIBUIȚI
AFP

Şase militanţi ai stângii naţionaliste ruse au fost condamnaţi marţi la pedepse mergând până la 33 de zile de închisoare, după ce au participat cu o zi înainte la Sankt-Petersburg la o manifestaţie anti-Putin neautorizată, informează AFP, potrivit agerpres.

În total, 23 de persoane au fost arestate în timpul acestei manifestaţii organizate la apelul scriitorului şi opozantului Eduard Limonov pe bulevardul Nevski, principala arteră a celui de-al doilea oraş ca importanţă al Rusiei.


Şase militanţi au primit pedepse cu închisoarea de la 8 la 33 de zile, pentru ‘participare la o manifestaţie neautorizată’ şi ‘refuzul de a se supune’, în timp ce alţii au fost condamnaţi la amenzi, a precizat pentru AFP Liubov Şatohina, purtătoarea de cuvânt a mişcării ‘O altă Rusie’, la originea manifestaţiei.

‘O altă Rusie’, care i-a succedat Partidului Naţional-Bolşevic înfiinţat de Eduard Limonov şi interzis de autorităţi, şi-a chemat simpatizanţii să organizeze o ‘reuniune revoluţionară’ cu ocazia marcării centenarului Revoluţiei din 1917.

În jur de 50 de militanţi s-au adunat din scurt pe bulevardul Nevski, principala arteră din Sankt-Petersburg, înainte ca poliţia să aresteze vreo 15 dintre cei care strigau sloganuri precum „Revoluţie!” şi „Nu avem nevoie de oligarhi!” şi înainte ca manifestanţii să se disperseze.

Eduard Limonov nu a fost prezent la manifestaţie, însă co-preşedintele mişcării, Andrei Dmitriev, a fost arestat şi condamnat la 20 de zile de detenţie, a precizat Şatohina.

‘O altă Rusie’ a primit autorizaţia de a organiza o manifestaţie marţi, la Moscova.

Un militant al partidului a fost arestat marţi la Ekaterinburg, în munţii Ural, pentru că a dat foc unui monument dedicat lui Boris Elţin, primul preşedinte al Rusiei, fiind inculpat pentru ‘vandalism’, potrivit agenţiei Interfax.

Poliţia rusă a arestat duminică mai multe sute de persoane în întreaga Rusie în timpul unor reuniuni non-autorizate împotriva preşedintelui Vladimir Putin, convocate de opozantul în exil Viaceslav Malţev.

Cu o zi înainte de aceasta, poliţia a întreprins zeci de arestări în timpul paradei tradiţionale a micilor grupuri naţionaliste şi ale extremei drepte la Moscova.

Rusia marchează în prezent fără fast o sută de ani de la Revoluţia din 1917. Dacă în perioada sovietică această dată era sărbătorită cu mare pompă, astăzi acest seism politic major al secolului XX face mai ales obiectul unor expoziţii şi colocvii ale specialiştilor.