DISTRIBUIȚI
Twitter

Ciocniri au avut loc miercuri între zeci de manifestanţi şi forţe de ordine în centrul comercial Parque Arauco, unul dintre cele mai mari din Santiago, incident ce survine în plină criză socială care afectează Chile, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Unii demonstranţi, cei mai mulţi tineri, au activat stingătoarele de incendiu, centrul comercial fiind cuprins de o ceaţă densă.


Citește și : Von der Leyen: Albania şi Macedonia de Nord ‘ar fi meritat’ începerea negocierilor de aderare la UE

Centrul comercial a fost închis, în timp ce zeci de vehicule şi camioane s-au adunat în apropiere pentru a protesta împotriva taxelor pentru autostrăzi.

Chile se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză socială din ultimele trei decenii, determinată de revendicări sociale cum ar fi creşterea salariului minim şi marcată de confruntări violente. În afară de patruzeci de zile de proteste, în Santiago şi alte oraşe au avut loc în mod repetat jafuri şi incendii în centre comerciale.

Grupul american Walmart a indicat miercuri că aproape 5.000 de locuri de muncă în magazinele sale din Chile sunt în pericol din cauza acestei crize.

Potrivit Institutului Naţional pentru Drepturile Omului (INDH), o femeie şi-a pierdut ambii ochi după ce a fost lovită în faţă de o grenadă cu gaze lacrimogene lansată de poliţie în timpul revoltelor, marţi seară, în cartiere din sudul Santiago. Este vorba despre o femeie în vârstă de 36 de ani, Fabiola Campillay, după cum au afirmat fratele şi soţul acesteia, a declarat INDH.

Citește și : Mohammed bin Salman a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite

Între timp, un important fotograf chilian, Claudio Pérez, 62 de ani, a fost agresat de poliţie în timp ce se afla la un protest pentru drepturile femeilor, în Santiago, a adăugat INDH.

Confruntările din Chile s-au soldat cu 23 de morţi, dintre care cinci după intervenţia forţelor de securitate, şi peste 2.000 de răniţi.