DISTRIBUIȚI
European People's Party President Manfred Weber speaks during a press conference at the Foreign Press Club in Rome, Wednesday, Feb. 21, 2018. Weber met with Former Italian Premier Silvio Berlusconi. The three-time premier, who can't run himself because of a tax fraud conviction, is heading up a center-right coalition that hopes to retake power in March 4 general elections. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a declarat că nerespectarea sistemului „primul candidat” (Spitzenkandidat) pentru alegerea viitorului preşedinte al Comisiei va avea un efect „devastator” asupra democraţiei europene, potrivit Politico Europe, potrivit mediafax.

Declarația sa a fost publicată în cadrul unui editorial în cotidianul german Die Welt și vine după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a criticat acest sistem și a pus sub semnul întrebării competențele lui Weber.


Citește și : Merkel se arată deschisă unui compromis în problema alegerii liderului Comisiei Europene

După un summit UE care a avut loc săptămâna trecută, Macron a declarat că sistemul „primul candidat” (Spitzenkandidat) este „mort”, iar procesul de selectare a noului preşedinte va începe de la zero. Conform acestui sistem, preşedinţia Comisiei Europene revine candidatului desemnat de familia politică ce a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European.

„De la Consiliul European, principiul Spitzenkandidat este aparent îngropat”, a scris acesta. „Până acum, cei care au reuşit au fost cei care sunt distructivi şi vor să prevină ceva. Abordările constructive, propunerile care au o şansă de a fi acceptate de Parlamentul European, sunt foarte departe”, a adăugat el.

Weber a mai declarat că nerespectarea acestui sistem ar decredibiliza rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. „O parte din Consiliul European doreşte să elimine cu totul ideea de Spitzenkandidat. Acest lucru ar însemna că rezultatul alegerilor este irelevant. Transparenţa şi democraţia ar fi date la o parte. Uniunea Europeană este pe cale să permită ca deciziile să fie luate în culise”, a declarat acesta, care a mai spus că nerespectarea sistemului ar avea un efect „devastator”.

Citește și : Generele lui Trump va dezvălui partea politică a planului de pace pentru Orientul Mijlociu la ‘momentul oportun’

„Unii politicieni radicali vor profita, inevitabil, de acest lucru. Astfel, perdanţii alegerilor europarlamentare vor deveni deodată câştigători”, a declarat Weber.

Chiar dacă a recunoscut că sistemul „primul candidat” nu este perfect, el a declarat că este cea mai bună soluție. „Dacă democratizarea Europei eșuează, atunci Uniunea Europeană va fi serios amenințată”, a adăugat Weber.