DISTRIBUIȚI

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), bloc militar condus de Rusia, a început luni cele mai ample manevre militare ale sale din ultimii ani în apropierea frontierei tadjiko-afgane, pe fondul tensiunilor transfrontaliere, înainte de convorbirile dintre noii lideri de la Kabul, talibanii, şi marile puteri regionale, la Moscova, relatează Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Spre deosebire de celelalte ţări vecine din nordul Afganistanului care au recunoscut de facto regimul taliban şi au început să stabilească relaţii cu noua putere de la Kabul, Tadjikistanul a refuzat să recunoască această grupare islamistă şi există informaţii despre concentrări de trupe de ambele părţi ale frontierei tadjiko-afgane.


Citeşte şi: Milioane de vieți depind de modul în care se termină pandemia – Black News

OTSC a anunţat că aceste manevre se vor desfăşura până sâmbătă, având ca obiectiv exerciţii pentru contracararea unor conflicte armate la frontieră. La manevre participă circa 5.000 de soldaţi, dintre care mai mult de jumătate sunt ruşi, conform ministerelor apărării rus şi tadjik. În cursul acestor exerciţii, soldaţii se vor antrena şi pentru combaterea trecerii ilegale a frontierei.

Tadjikistanul are o frontieră comună cu Afganistanul cu o lungime de aproximativ 1.400 km.

Şase foste republici sovietice şi-au unit forţele în cadrul OTSC, dominată de Rusia. Exerciţiile militare intervin după o serie de aplicaţii la o scară mai mică desfăşurate în vecinătatea frontierei afgane de către Rusia şi aliaţii săi din Asia Centrală, în august şi septembrie.

Ţările din OTSC se tem de repercusiuni asupra situaţiei securităţii în Asia Centrală după sosirea la putere a talibanilor în Afganistan, în contextul retragerii trupelor americane şi NATO din această ţară.

Rusia este îngrijorată în special de posibilitatea ca militanţii islamişti să se infiltreze în fostele republici sovietice din Asia Centrală, pe care Moscova o consideră ca zonă tampon defensivă pe flancul său sudic.

Rusia dispune de o bază militară în Tadjikistan şi le-a promis autorităţilor de la Duşanbe că le va ajuta în cazul oricărei intruziuni transfrontaliere.

Regimul taliban se confruntă cu numeroase probleme: o gravă criză umanitară; economia, în prag de colaps, iar suniţii radicali din gruparea jihadistă Statul Islamic comit atacuri împotriva şiiţilor. Seceta ce a lovit ţara şi iarna care se apropie, împreună cu creşterea preţului carburanţilor agravează şi mai mult situaţia.

Citeşte şi: Ruşii aveau o ‘CÂRTIŢĂ’ în cabinetul ministrului francez al apărării – Black News

O delegaţie talibană la înalt nivel se va deplasa la Moscova săptămâna aceasta pentru negocieri, la care vor participa de asemenea China, Pakistan, India şi Iran, chiar dacă un înalt responsabil rus a declarat deja că nu se aşteaptă la niciun progres major în urma acestor discuţii.

Emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a afirmat de asemenea că oficiali din Rusia, SUA, China şi Pakistan se vor întâlni marţi separat la Moscova pentru a stabili o poziţie comună cu privire la situaţia din Afganistan.