DISTRIBUIȚI

Nave ruse şi chineze au efectuat un exerciţiu naval comun în apele din partea de vest a Mării Arabiei, a comunicat marţi Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă Interfax şi Efe, potrivit agrepres.

„Marinari din cele două ţări au exersat eliberarea unei nave capturate”, a indicat ministerul pe pagina sa de internet.


Citeşte şi: SUA pun în stare de alertă 8.500 de militari – Black News

În plus, navele ruse şi chineze au efectuat manevre tactice şi au organizat căutarea unei „nave capturate”.

În cadrul acestui exerciţiu, denumit „Marea paşnică-2022”, a fost simulat transferul unui rănit cu elicopterul de pe o navă rusească pe una chineză.

Din partea Rusiei la aceste manevre comune a participat un grup al Flotei din Pacific format din trei nave: crucişătorul „Variag”, nava mare antisumbarin „Admiral Tribuţ” şi vasul de aprovizionare „Boris Botuma”.

Marina chineză a trimis distrugătorul Urumqi (tipul 052D) şi un vas de alimentare ‘Taihu’.

„După încheierea manevrelor, navele din cadrul Flotei ruse din Pacific îşi continuă marşul” plănuit pentru o perioada mai lungă de timp, menţionează Ministerul rus al Apărării.

Aceleaşi nave au participat în ianuarie la exerciţiile comune ruso-indiene PASSEX şi ruso-iraniano-chineze CHIRU-2022, toate desfăşurate în Marea Arabiei.

La 20 ianuarie, Moscova a anunţat exerciţii navale de amploare atât în ianuarie, cât şi în februarie în Atlantic, Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană pe fondul acutizării tensiunilor cu Occidentul, potrivit AFP.

Citeşte şi: Occidentul ameninţă Rusia cu consecinţe ‘grave’ – Black News

„În total, peste 140 de nave de război şi vase de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de echipamente militare şi aproximativ 10.000 de militari urmează să ia parte” la aceste manevre, a specificat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă ruse.

Manevrele militare desfăşurate de Rusia – care a comasat peste 127.000 de soldaţi în apropiere de frontiera Ucrainei – au amplificat temerile occidentale cu privire la o escaladare iminentă la graniţa ruso-ucraineană.