DISTRIBUIȚI
BanglaNews24

Un mandat de arestare a fost emis pe numele economistului din Bangladesh și laureatului premiul Nobel pentru pace Muhammad Yunus, după ce acesta nu s-a prezentat la o audiere, fiind acuzat că i-ar fi înșelat pe angajații companiei pe care o conduce, potrivit The Jakarta Post, scrie mediafax.

Un judecător de la o instanță din Dacca a emis ordinul după ce angajați ai companiei de software Grameen Communications (GC) au înaintat o plângere, declarând că au fost concediați pentru că au înființat un sindicat.


Citește și : Erdogan ameninţă UE: ‘Vom deschide porţile şi vom trimite 3,6 milioane de refugiaţi’

Yunus, ce conduce compania, nu s-a prezentat la audiere, pentru că nu se afla în țară.

Directorul executiv și un manager senior din cadrul companiei s-au prezentat în instanță și au plătit cauțiunea.

„A plecat din Bangladesh înainte de a primi vreo citație pentru a se prezenta în instanță. După întoarcere, va fi făcut un demers legal potrivit”, a declarat avocatul lui Yunus, Kazi Ershadul Alam.

Supranumit „bancherul săracilor”, Muhammad Yunus, un economist renumit, a fondat Banca Grameen, prima astfel de instituţie din lume care acordă credite unor persoane care nu pot prezenta garanţii.

În anul 2006, Muhammad Yunus şi Bănca Grammeen au primit premiul Nobel pentru pace pentru un sistem inovator de microcreditare care avantajează antreprenorii din zonele rurale.

Citește și : Iranul cheamă la ‘încetarea imediată’ a ofensivei Turciei în nord-estul Siriei

Cu toate acestea, Yunus, în vârstă de 79 de ani, se află într-un conflict cu premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, încă din anul 2007.

În anul 2011, a pierdut funcția de conducere a Băncii Grameen, în urma unei mișcări ce se presupune că a fost orchestrată de Hasina. Aceasta l-a acuzat că „suge sânge” de la cei săraci, susținând că banca percepe dobânzi mai mari de 20 de procente.