DISTRIBUIȚI
Digi24

Congresmenii desemnaţi procurori în noul proces de „impeachment” împotriva lui Donald Trump au susţinut luni că acesta a procedat la „cea mai gravă violare a Constituţiei comisă vreodată de un preşedinte american” prin „incitarea” partizanilor săi să atace Capitoliul, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

„Eforturile sale (ale lui Trump) de a scăpa de responsabilitate sunt zadarnice”, au insistat aşa-zişii manageri ai procesului, în referire la solicitarea de a renunţa la procedură anunţată ceva mai devreme de avocaţii magnatului.


Citește și : Moussa Faki Mahmat, reales preşedinte al Comisiei Uniunii Africane

„Dovezile sunt zdrobitoare” şi Trump „nu are nicio scuză şi nicio apărare valabilă pentru acţiunile sale”, au mai scris aceştia în argumentaţia transmisă Senatului, în ajunul deschiderii dezbaterilor.

Avocaţii lui Trump i-au acuzat la rândul lor pe cei nouă congresmeni democraţi, numiţi oficial „manageri ai impeachment-ului”, de „necinste intelectuală şi lipsă de conţinut factual” pentru modul în care au portretizat discursul lui Trump de la 6 ianuarie către susţinătorii săi, înainte ca aceştia să ia cu asalt clădirea Congresului.

Cei nouă democraţi care vor juca rolul de procurori speră să-i convingă pe membrii Senatului – împărţiţi egal între democraţi şi republicani – să-l condamne pe Trump şi să-i interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică. Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte pe 20 ianuarie, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie în faţa lui Joe Biden.

Citește și : Iordania redeschide gradual şcolile