DISTRIBUIȚI
InfoMigrants

Scandând „ruşine” şi „nimeni nu este ilegal”, aproximativ o sută de mame poloneze au manifestat sâmbătă în apropierea graniţei cu Belarusul pentru a protesta împotriva deportării migranţilor, inclusiv a copiilor, care încearcă să intre în UE, transmite AFP, potrivit agerpres.  

„Nu putem sta cu mâinile încrucişate atunci când copiii petrec săptămâni întregi în pădurile reci, umede şi întunecate de pe teritoriul polonez, fără apă sau hrană şi fără adăpost”, a denunţat organizatoarea evenimentului pe Facebook.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

Mii de migranţi, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu, au încercat să treacă graniţa din luna august. UE suspectează că acest flux migratoriu a fost încurajat de autorităţile belaruse ca răspuns la sancţiunile UE impuse regimului de la Minsk.

Polonia a mobilizat mii de soldaţi la graniţă, a construit un zid de sârmă ghimpată şi a declarat stare de urgenţă timp de trei luni în zona de frontieră, unde jurnaliştilor şi organizaţiilor umanitare le este interzis accesul.

Protestatarele, care afişau pancarte pe care se putea citi „Graniţa morţii” sau „Temeţi-vă de Dumnezeu, nu de refugiaţi”, au cerut guvernului să ridice interdicţia pentru ca migranţii să poată primi ajutor umanitar.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

A fost, de asemenea, acuzată poliţia de frontieră pentru că îi obligă pe migranţi să facă cale întoarsă.

„Suntem mişcaţi de de aceşti oameni din pădure”, a spus Sylwia Chorazy, una din manifestantele de la punctul de trecere a frontierei Michalowo din estul ţării. Fiul meu m-a întrebat în această dimineaţă: Mamă, dacă ar trebui să petrecem şi noi noaptea în pădure? Este foarte trist”, a declarat ea pentru AFP.