DISTRIBUIȚI
AFP

Malta nu va deveni niciodată un centru pentru migranţi la Marea Mediterană, a declarat sâmbătă premierul maltez Joseph Muscat, informează dpa, potrivit agerpres.

Cei care se vor afla în pericol pe mare vor continua să fie salvaţi, însă Malta nu va servi drept centru pentru primirea şi selectarea de migranţi, a spus Muscat, adăugând că nu va accepta „ca nimeni să depoziteze lucruri” în ţara sa.


Citește și : Primarul Londrei îndeamnă la organizarea unui al doilea referendum asupra Brexitului

Premierul maltez a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu acordat postului de radio One ce aparţine partidului său.

Malta şi Italia sunt în conflict cu privire la operaţiunile de salvare şi selectare a migranţilor care pleacă din nordul Africii şi încearcă să ajungă în Europa.

Duminică, Muscat a respins afirmaţiile guvernului italian conform cărora Malta nu respectă legile internaţionale, insistând că toţi cei aflaţi în pericol au fost mereu salvaţi, dar dacă nu a fost solicitată asistenţă atunci autorităţile malteze „au avut mâinile legate” şi nu au putut pur şi simplu să primească oameni care nu doreau să vină pe insula din Marea Mediterană.

Citește și : Iranul „susţine alegerile poporului irakian”

Italia a reluat vineri disputa cu Malta privind migraţia, acuzând autorităţile de la La Valletta că nu reuşesc să intercepteze ambarcaţiunile care transportă migranţi plecând din Africa de Nord, ceea ce le permite acestora să ajungă pe teritoriul italian. Acuzaţia Romei a fost făcută după ce 184 de migranţi au debarcat în insula italiană Lampedusa, unde au ajuns folosind mici ambarcaţiuni care au reuşit să treacă neobservate de Garda de coastă malteză.

Guvernul Italiei a adoptat o linie anti-imigraţie rigidă, afirmând că nu va mai lăsa nicio navă de salvare să acosteze în porturile sale dacă alte ţări ale UE nu vor accepta să preia dintre migranţi.