DISTRIBUIȚI
Times of Malta

Malta a invitat miniştri din Germania, Franţa, Italia şi Finlanda pentru a discuta problema migraţiei pe 19 septembrie, în vederea soluţionării problemei distribuirii migranţilor salvaţi în Mediterana între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, citate de dpa, scrie agerpres.

Uniunea Europeană încearcă de câţiva ani să găsească un răspuns comun la valul de migranţi care încearcă să ajungă în Europa prin traversarea deseori periculoasă a Mediteranei centrale, venind dinspre nordul Africii.


Citește și : Regina Elisabeta a II-a aprobă suspendarea parlamentului britanic

În trecut, Italia a preluat majoritatea migranţilor sosiţi pe mare, dar guvernul de la Roma şi-a înăsprit poziţia de anul trecut, închizând porturile italiene pentru navele umanitare, cu excepţia cazurilor când alte ţări membre se angajează să îi preia pe migranţii salvaţi pe mare.

Germania şi Franţa au propus un plan pentru preluarea presiunii reprezentate de migranţi pentru ţările membre din prima linie, dar Italia şi Malta au respins propunerea întrucât au susţinut că ele ar deveni principalele puncte de debarcare pentru navele umanitare.

Finlanda este ţara care asigură până la finalul anului 2019 preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

În prezent, ambarcaţiunile ce transportă migranţi salvaţi sunt deseori nevoite să aştepte pe mare zile sau chiar săptămâni în timp ce statele membre UE negociază care dintre ele îi preiau pe migranţii respectivi, o situaţie considerată nesustenabilă de organizaţiile umanitare şi Comisia Europeană.

Două nave umanitare se află în prezent în largul Italiei şi încearcă să obţină autorizaţia de a acosta, ele având la bord în jur de 200 de migranţi.

Citește și : Vulcanul Stromboli a erupt din nou în Italia – VIDEO