DISTRIBUIȚI

Forţele armate malteze au început să coopereze cu garda de coastă libiană pentru returnarea migranţilor din Marea Mediterană, pe baza unui acord secret încheiat de guvernul de la Valletta, scrie duminică ziarul Sunday Times of Malta, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul maltez a refuzat să comenteze informaţia din presă, însă a declarat agenţiei Reuters că există de mulţi ani o colaborare cu garda de coastă din Libia, cu respectarea în permanenţă a legii.


Citește și : Trei decenii de la căderea simbolului Războiului Rece

Conform presupusului acord, când este detectată o ambarcaţiune care se îndreaptă spre Malta, forţele armate ale statului insular, membru al Uniunii Europene, solicită intervenţia gărzii de coastă libiene, în vederea interceptării înainte de intrarea în apele teritoriale malteze.

Unele organizaţii neguvernamentale au denunţat acorduri anterioare pe baza cărora Italia a cerut forţelor libiene să recupereze ambarcaţiuni cu migranţi în apele teritoriale ale Libiei. Apărătorii drepturilor omului susţin că refugiaţii sunt expuşi în Libia torturii şi altor abuzuri.

Acordul cu Malta ar constitui încă un pas în aceeaşi direcţie, încurajând garda de coastă libiană să intervină în afara apelor teritoriale, a căror limită este la circa 22,2 km de ţărm, şi să pătrundă în zona de căutare şi salvare în care acţionează Malta.

Guvernul maltez a explicat că „zonele de căutare şi salvare nu sunt zone în care statul riveran îşi exercită suveranitatea sau are jurisdicţie, ci zone din largul mării unde forţele militare străine au toate drepturile de a cerceta orice activitate ilegală pornită de pe ţărmul ţării lor”.

Citește și : Trump îl va primi săptămâna viitoare pe secretarul general al NATO

În ultimele luni, Malta a primit câteva sute de migranţi, însă aproape întotdeauna aceştia fuseseră luaţi la bord de nave de salvare ale unor organizaţii umanitare, în centrul Mării Mediterane. Au fost puţine cazuri în care ambarcaţiuni cu migranţi la bord au reuşit să ajungă pe insulă pe cont propriu.

Ca un indiciu al cooperării mai apropiate cu guvernul libian de la Tripoli, Malta a confiscat în septembrie un transport de monedă libiană neoficială, despre caere se crede că era destinat liderului militar rebel Khalifa Haftar. Potrivit presei locale, la bordul unui vas care a făcut escală în Malta au fost descoperite două containere cu bancnote lansate recent, tipărite în Rusia. Serviciul vamal maltez nu a anunţat captura şi nu a făcut ulterior niciun comentariu despre operaţiune.