DISTRIBUIȚI
Times of India

Peste 60% din decesele înregistrate în închisorile venezuelene sunt consecinţa problemelor de sănătate, în principal malnutriţie şi tuberculoză, în contextul suprapopulării carcelare, potrivit unor studii realizate de un ONG şi date publicităţii miercuri, transmite joi AFP, potrivit agerpres

Nu există statistici oficiale cu privire la mortalitatea în închisorile din Venezuela, însă organizaţia neguvernamentală Observatorul venezuelean al închisorilor (OVP), foarte critică la adresa regimului preşedintelui Nicolas Maduro, a indicat că, din cele 292 de decese care au avut loc în închisoare în 2020, 184 sunt rezultatul problemelor de sănătate.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

„Tuberculoza şi malnutriţia au fost principalele cauze, pentru că cel puţin 85% dintre decesele din probleme de sănătate sunt asociate uneia dintre aceste patologii”, subliniază OVP, considerată a fi apropiată liderului opoziţiei Juan Guaido.

Această tendinţă a fost confirmată de un alt studiu realizat de ONG-ul O fereastră spre libertate, care ar urma să fie prezentat săptămâna viitoare. „Bolile şi malnutriţia” au înlocuit violenţa în clasamentul „cauzelor de deces din închisori”, a declarat pentru AFP Carlos Nieto Palma, directorul acestui ONG, care a adăugat că malnutriţia este adesea asociată unei maladii.

ONG-ul O fereastră spre libertate, şi acesta critic la adresa regimului Maduro, a contabilizat 208 decese în închisori în 2020, din care 143 ca urmare a unor probleme de sănătate. ONG-ul a înregistrat 86 de cazuri de tuberculoză şi 13 cazuri de malnutriţie.

Potrivit cifrelor prezentate de această organizaţie, 42 de deţinuţi au fost ucişi în timpul unor tentative de evadare sau în operaţiunile de recapturare a lor, 15 în conflicte şi 5 în revolte.

Tuberculoza şi malnutriţia „sunt principalele două cauze de deces”, subliniază ONG-ul, care precizează că doar doi deţinuţi au decedat de COVID-19.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

Totuşi, pandemia este probabil vinovatul indirect al mai multor decese. Pentru a evita focarele în închisori, autorităţile au interzis vizitele pe perioada epidemiei, or tocmai familiile sunt adesea cele care le aduc zilnic hrană deţinuţilor.

Populaţia carcerală din Venezuela, ţară cu 30 de milioane de locuitori, este de 77.500 de persoane, din care 2.183 sunt femei, potrivit OVP, care estimează capacitatea maximă din închisori la 26.238 de locuri. Această supraaglomerare face ca „orice boală să se propage cu uşurinţă”, constată OVP.